ZA RAZVOJ MALIH POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSTVA

DODIJELJENE POTPORE LAG-a SJEVERNA ISTRA: Milijun kuna buzetskim poljoprivrednicima za kupnju poljoprivredne mehanizacije

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


OPG-u Jermaniš Ivan iz mjesta Bržendi prihvaćen je projekt kojeg je prijavio na LAG natječaj iz Programa ruralnog razvoja za tip operacije 6.3. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava". Fiksna potpora po tom, kao i svim drugim odobrenim projektima, iznosi 110.710 kuna. Jermaniš je jedan od desetak malih buzetskih poljoprivrednika koji su bili vrlo uspješni na ovom natječaju iz EU fondova i tako značajno unaprijedili svoja poljoprivredna gospodarstva.

Jermaniš će tim novcem kupiti nošeni atomizer, malčer sa spremnikom, malčer - ruke za traktor, priključak za mini bager za branje maslina i mreže za branje maslina te nabaviti i ugraditi solarni sustav. Ivanov sin Robi, član OPG-a koji se većinom bavi maslinarstvom, kaže kako će im ova bespovratna sredstva dobro doći za unaprjeđenje proizvodnje. Upravo su završili berbu i preradu maslina u vlastitoj maloj uljari, a ovogodišnju maslinarsku sezonu ocjenjuju prosječnom.

Ukupno je na buzetsko područje kroz taj natječaj stiglo oko milijun kuna za kupnju mehanizacije, strojeva i opreme za poljoprivredu u svrhu modernizacije poslovanja: traktora, tresača maslina, motokultivatora s frezom, atomizera, freze, mobilnog solarnog električnog pastira za stoku, ali i za ulaganje u navodnjavanje kupnjom cijevi za navodnjavanje i cisterne, kao i za dogradnju i adaptacija gospodarskog objekta za djelatnost pčelarstva veličine 50 kvadrata.

Upravni odbor Lokalne akcijske grupe "Sjeverna Istra" je odluke o odabiru projekata prijavljenih na LAG-natječaj za T. O. 6.3. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" donio na sjednici održanoj u Novigradu. Na natječaj je pristiglo ukupno 29 projektnih prijava. Upravni odbor donio je odluke o odabiru za ukupno 26 projekata, dok su za tri projekta donesene odluke o odbijanju. Potpora po projektu iznosi 110.710 kuna, a ukupni iznos dodijeljenih sredstava je 2,87 milijuna kuna.

Teritorij LAG-a Sjeverna Istra obuhvaća područje jedanaest jedinica lokalne samouprave, gradove Buje, Buzet, Novigrad i Umag te općine Brtonigla, Grožnjan, Lanišće, Oprtalj, Vižinada, Tar-Vabriga i Kaštelir-Labinci.

Cilj potpora je doprinijeti opstanku i razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, a temelji se na potrebi za restrukturiranjem i povećanjem dodane vrijednosti. Ova operacija pruža pomoć malim potencijalno održivim farmama koje su orijentirane na tržišnu proizvodnju u skladu sa zahtjevima koje postavlja tržište, ali im nedostaju glavni resursi. Na taj način će se pomoći takvim gospodarstvima u prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju da postanu gospodarski održivi, što je preduvjet za postizanje konkurentnosti u poljoprivrednom sektoru.

Sredstva potpore osiguravaju se iz proračuna Europske unije i državnog proračuna Republike Hrvatske, od čega Europska unija sudjeluje s 90 posto dok Republika Hrvatska sudjeluje s 10 posto.

Inače, prihvatljive aktivnosti unutar tip operacije 6.3. bile su kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala; Kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih, zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i ili prerade proizvoda; Kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta; Kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme; Podizanje novih i ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada te uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje. Između ostalog, prihvatljive aktivnosti bili su građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum