PROJEKT

LAG SJEVERNA ISTRA: Bioekonomija i obnovljivi izvori energije u poljoprivredi

U nacionalnom akcijskom planu bioekonomije razradit će se i konkretne mjere usmjerene na povećanje dodane vrijednosti poljoprivredne proizvodnje, poticanje okolišne održivosti poljoprivrednih praksi, poticanje ulaganja u tehnologiju i inovacije u poljoprivredi

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


"Bioekonomija i obnovljivi izvori energije u poljoprivredi" projekt je LAG-a Sjeverna Istra unutar javnog poziva Istarske županije za financiranje projekata i programa udruga u okviru javnih potreba poljoprivrede, šumarstva, lovstva, ribarstva i vodoprivrede za 2021. godinu te je sufinanciran sredstvima Istarske županije s iznosom od 5.000 kuna.

Klimatska neutralnost

Cilj projekta je educirati javnost, a posebice poduzetnike i poljoprivrednike, o konceptu bioekonomije kao novom gospodarskom modelu Europske unije usmjerenom na održiv gospodarski razvoj temeljen na smanjenju emisija ugljika i postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Zbog zacrtanih gospodarskih i klimatskih ciljeva, Europska komisija je u Europskom zelenom planu istaknula nužnost prelaska na kružnu bioekonomiju kao jedan od razvojnih prioriteta, za što će se u aktualnom programskom razdoblju 2021.-2027. izdvojiti značajna financijska sredstva putem europskih strukturnih i investicijskih fondova. S obzirom na to, svrha projekta je potaknuti prilagodbu poljoprivrednika i poduzetnika novom gospodarskom modelu na način da se oni upoznaju sa pojmom bioekonomije, poslovnim prilikama koje ona otvara te mogućnostima financiranja ulaganja unutar europskih fondova i programa.

Nacionalni plan

I u Nacionalnoj strategiji hrvatske poljoprivrede 2020.-2030. - "Više od farme" najavljena je skora izrada nacionalnog plana bioekonomije koji će sadržavati specifične aktivnosti, ulaganja i izvore financiranja (EU i nacionalne) za razvoj odabranih lanaca vrijednosti u bioekonomiji. U nacionalnom akcijskom planu bioekonomije razradit će se i konkretne mjere usmjerene na povećanje dodane vrijednosti poljoprivredne proizvodnje, poticanje okolišne održivosti poljoprivrednih praksi, poticanje ulaganja u tehnologiju i inovacije u poljoprivredi, te unaprjeđenje pristupa istraživanjima i razvoju te korištenje znanja i tehnologija u poljoprivrednom sektoru.

Projekt "Bioekonomija i obnovljivi izvori energije u poljoprivredi" LAG-a Sjeverna Istra, provodi se na području Istarske županije kroz izradu edukativnog videa i digitalne brošure te aktivnosti promidžbe i informiranja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum