GRAČIŠĆE

Asfaltirat će se tri kilometra ceste kroz Škopljak


Općini Gračišće se posrećilo na nedavnom natječaju Programa ruralnog razvoja za mjeru 7.2.2, namijenjenu projektima ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta: odobrena joj je potpora od 2,8 milijuna kuna za asfaltiranje nerazvrstane ceste Lovrići-Bažoni-Brežani-Matkovići-Poldrugovci duljine oko tri kilometra. Bit će ovo jedan od najvećih i najznačajnijih infrastrukturnih pothvata u općini Gračišće posljednjih godina.

Vrlo zahtjevan i brdovit teren

Kako se radi o vrlo zahtjevnom brdovitom terenu, ugovorom kojeg je gračaški načelnik Ivan Mijandrušić nedavno potpisao s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju određeno je da se posao mora dovršiti u roku od tri godine. Prema indeksu razvijenosti u koji je svrstana općina Gračišće, dobivenom potporom trebali bi se u potpunosti financirati troškovi ne samo izgradnje ove ceste, već i projektiranja, pripremnih geodetskih radova, konzultanata i nadzora, ali konačna cijena znat će se nakon što se postupkom javne nabave odabere izvođač.

- Na ovom terenu nemoguće je raditi zimi, odnosno radovi se moraju izvoditi u razdoblju od proljeća do jeseni. Ako se postupak javne nabave dovrši do proljeća, radovi bi mogli početi već ove godine, ali ako se iz bilo kojih razloga postupak otegne, radovi će morati pričekati suho razdoblje 2019. godine, rekao je Mijandrušić.

Ova cesta prolazi većim dijelom brdovitog područja koje se naziva Škopljak, koje obuhvaća desetak zaselaka, i koje se od Gračišća strmo spušta prema Gologoričkom dolu, udolini koja spaja nizinske dijelove Cerovljanštine i Pićanštine. Zanimljivo je da se baš na području Škopljaka, zbog reljefa i različitih nadmorskih visina ovdašnjih zaselaka, "križaju" sustavi Istarskog i Labinskog vodovoda, a dosadašnja je cestovna mreža Škopljak činila prometno najizoliranijim dijelom Gračaštine.

Bolji spoj svih škopljanska sela

Mještani većine škopljanskih sela su iz svojih domova do Gračišća kao općinskog sjedišta morali voziti cestom preko sela Zajci na području općine Pićan. Ova će cesta komotnije spojiti sva škopljanska sela na jednoj strani s Gračišćem, kojemu su na toj trasi najbliži Lovrići, i na drugoj strani s Gologrčkim Dolom, kojemu su najbliži Poldrugovci. Nova cesta možda ohrabri i razvoj ruralnog turizma na području Škopljaka, koji je u turističkom smislu otkriven još prije četvrt stoljeća kada je tuda trasirana prva pješačka staza u Istri, staza Sv. Šimuna; lijep krajobraz nadvisuju brežuljci s dvije ladanjske crkve, Sv. Stjepana i Sv. Magdalene; a na njegovu rubu (formalno na području općine Pićan) nalazi se čuveni slap Sopot. Možda se upravo zbog prometne izoliranosti ovdje dosad nije otvorio nijedan agroturizam ili ugostiteljski objekt, no nova cesta će ovom kraju zasigurno dati i novu razvojnu šansu. (Davor ŠIŠOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of