TROMEĐA

NOVA CESTA NA NEMOGUĆEM TERENU: Jednom asfaltiranom cestom spojene su tri istarske općine

Skretanje za Brežane

Skretanje za Brežane


To bi bilo trieba storit ašvalt za pravo vriednost pred 30 liet. Ne bi se bile kuće spraznile, a dobro je i sada, dobro je i sada, Frane Širol koji pamti kada je mjesni odbor Škopljak brojao 170 stanovnika, a danas tek 40-ak

U prekrasnom, ali možda najdubljem zapećku Istre, na tromeđi triju istarskih općina jučer je službeno, ali bez presijecanja vrpce, otvorena tri kilometarska cesta Lovrići-Bažoni-Brežani-Matkovići-Poldrugovci koja će žitelje ovog brdskog područja, mjesnog odbora Škopljak, izravno spojiti s općinskim središtem, Gračišćem.

Asfaltirali su je u posljednjih mjesec i pol, radnici Ceste Pula koji nisu imali jednostavan zadatak s obzirom da se radi o vrlo zahtjevnoj, strmoj konfiguraciji reljefa, s mnogim bujičnim tokovima, ali i rahlim flišnim terenom.

Općina bliža za 10 kilometara

- Mislim da je stanovnicima mjesnog odbora Škopljak sada općinsko središte, Gračišće, bliže za nekih deset kilometara jer su prije morali cestom kroz selo Zajci na području općine Pićan. Jest da je cesta izgrađena za mali broj ljudi, ali za mene je svaki stanovnik općine jednako vrijedan, kaže gračaški načelnik Ivan Mijandrušić dodavši da se radi o "nemogućem" terenu, ali da je srećom radnike poslužilo lijepo vrijeme.

I tako je ovaj pitoreskni, ali vrlo rijetko naseljeni kraj, u kojem u svakom raštrkanom zaselku prosječno živi po jedna obitelj, ili tek pojedinac, konačno doživio da do njih stigne suvremeni asfaltni zastor. No, značaj ove prometnice još je veći s obzirom da se njome sada preko sela Poldrugovci spajaju općine Gračišće, Cerovlje i Pićan. Naime, Poldrugovci do kojih je sa zapada sada stigao asfalt nalaze se u općini Gračišće, nekoliko metara dalje nalazi se most preko Gologoričkog potoka i počinje Gologorički Dol koji se nalazi u općini Cerovlje, a odmah udesno zaselci su mjesnog odbora Krbune u općini Pićan.

- Va 45 liet na bielen putu to je bila kalvarija veruj mi, ali sada hvala općine, najviše načelniku, to jer saki dan ne dobije hvala, a danas će, ač merita, kazao nam je rođeni stanovnik zaseoka Brežani Frane Širol čije riječi o dosadašnjem održavanju makadamskog puta u tom kraju i potrebi za asfaltom same za sebe dovoljno govore. "Zvečera ga popraviš, ponoće ti je poplava, jutre ga nimaš." (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom