LJETNA SEZONA

VIDEO / Program bogat tradicionalnim i kulturnim događajima u Savičenti: Ljeto u kojem će svatko pronaći nešto za sebe

| Autor: Ian Tataj
(Snimio Ian Tataj)

(Snimio Ian Tataj)


U nekadašnjoj gospodskoj dvorani kaštela Morosini-Grimani u Svetvinčentu, danas konferencijskoj sali, prezentirani su jučer programi koji će činiti Kulturno ljeto u tom mjestu, najbitnijem predstavniku renesansne baštine u Istri.

Programske stavke predstavili su Dean Pustijanac, direktor turističke zajednice Svetvinčenat i Nives Cetina, u ime općinske tvrtke Savičenta d.o.o (Kaštel Morosini-Grimani), a osobno je sve prisutne pozdravio, zahvalio svim suradnicima na projektima ondje prisutnima, te sudjelovao u predstavljanju i načelnik Općine, Dean Perković, koji je ukazao i da je taj dan poseban zato jer se moglo premijerno vidjeti novi film "Svetvinčenat - Bezvremenska emocija".

MIK u gostima

Perković je, prije no što je krenuo u predstavljanje dijela programa koji mu je najviše prirastao srcu, napomenuo kako je program bogat, i da je zapravo već krenuo nedavnom Feštom od rožic, na Mali Vazan, a da zbivanja ima sve do konca listopada, kada je Fešta mladega vina.

- Posebno mi je drago da se ovogodišnji, jubilarni 60. MIK dotiče Savičente. To je jedini putujući festival u Hrvata, mogli bismo reći, a imat ćemo ga čast ugostiti 4. lipnja - održat će se upravo na našoj predivnoj placi, kazao je Dean Perković, te pojasnio i da je projekt realiziran u suradnji s Istarskom županijom i prijateljskim općinama, Barban, Marčana i Ližnjan, te da svake godine gostuje u jednom mjestu u Istri. Sljedeće godine, tako, MIK će biti u Marčani.

(Snimio Ian Tataj)(Snimio Ian Tataj)

Perković je, nadalje, najavio održavanje Fešte sv. Germana u Režanci od 5. do 8. lipnja te Roversku feštu u Juršići, od 13. do 15. lipnja. Manifestacija Ivanja, pak, koju načelnik posebno cijeni, upravo jer je to i dan Općine Svetvinčenat, 22. lipnja će donijeti raznolike sadržaje, centralni dio programa je sportski, ipak: održat će se nogometni turnir, nadmetanje u pljočkanju, biciklijada i, kao kruna zbivanja, koncert »kralja zabave«, Joška Čaglja, Jole. Konačno, načelnik je najavio i 12. po redu centralni ljetni događaj koji godišnje privuče u piktoreskni gradić preko deset tisuća ljudi - Srednjovjekovni festival.

Naj koza i smotra ovce

Na to se nadovezao Dean Pustijanac, direktor TZ-a, koji je kazao da će po običaju, Festival trajati tri dana, od 2. do 4. kolovoza, i uključivati, osim domaće Povijesne udruge Kaštel, preko 20 udruga posvećenih oživljavanju povijesti. Pustijanac je također najavio i 12. Festival sira, s izborom Naj koze i Smotrom istarske ovce, 21. i 22. rujna. Kraj događanja u Općini završava Smotrom istarskega tovara, 6. listopada u Juršići, te Feštom mladega vina, 26. listopada u Svetvinčentu.

(Snimio Ian Tataj)(Snimio Ian Tataj)

Nives Cetina osvrnula se na ljeto i predsezonu u Kaštelu: počinje 10. svibnja, kada će u sklopu Noći tvrđava ondje biti prikazan film »Šparoge« mladih lokalnih umjetnika, uz izložbu »Kampanjola in the morning«. Obilježit će se i Majčin dan s besplatnim ulazom za sve mame, 12. svibnja. U lipnju kreću srednjovjekovne noći (26. lipnja), a 4. rođendan od otvorenja, odnosno obnove kaštela, koji će trajati deset dana, donosi Noć pod zvijezdama, pub kviz, radionice, te koncert Sergeja Četkovića, kojemu je ove godine to jedino gostovanje u Istri.

(Snimio Ian Tataj)(Snimio Ian Tataj)

Najavljen je i Festival plesa i neverbalnog kazališta, koji će se održati po 25. put, od 19. do 21. srpnja, mještanin Općine Elvis Lenić imat će projekciju svog filma »Brod«, a također, bit će i nekoliko većih koncerata - Damir Urban & 4 sviraju u Kaštelu 9. kolovoza, a idućeg dana ugošćuju Amiru Medunjanin.

Šećer za kraj

Šećer je jučer sačuvan za sam kraj: promotivni film »Svetvinčenat - Bezvremenska emocija« nastao plodom rada pulskog Studija11, po tekstu Ane Tavić, premijerno je prikazao prirodne ljepote Savičente, kulturnu baštinu mjesta, ali naravno i turističku te enogastronomsku ponudu u kojoj se diljem općine može uživati u toplim mjesecima.

(Snimio Ian Tataj)(Snimio Ian Tataj)

Poprilično jedinstven video, za koji sami autori smatraju da je - obzirom na prakse, duži no inače, počinje tako da se jedan autentični oklopljeni vitez budi u polju, naoko bačen iz srednjeg vijeka direktno u naše doba, no vitez ima misiju - iz torbe vadi kartu koja ga vodi sve do Savičente, a putem susreće krajolike Savičentina, hoda po poljima lavande izletišta Pekici, prolazi kroz mjesto, pored mladog para koji razgledava freske u crkvi sv. Katarine, i tako dalje, sve dok ne dolazi do samog festivala, samog epicentra mjesta - place, i kaštela Morosini-Grimani, koji dominira nad gradićem.

(Snimio Ian Tataj)(Snimio Ian Tataj)

Autori filma Roberta i Vedran Frančula, iz Studija11, kažu kako su imali posebnu inspiraciju, i da je film nastao u jednom dahu, kada su jednom dobili tu »viziju«, a objašnjavaju i da je poruka filma da se ondje otkad se probudiš, do kad greš spati ima ča delati. U filmu je sudjelovalo preko 40 statista, a radnju narira Alen Matošević.

(Snimio Ian Tataj)(Snimio Ian Tataj)

Načelnik Perković posebno je naglasio kao zaključak i motivaciju filma, da se ovdje ipak ne slavi samo mjesto i manifestacije, i nije namijenjen samo turistima, već je i neka vrsta omaža svim mještanima općine, i svojevrsna zahvala za njihov doprinos napretku kulture - i ponude, u Savičenti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum