PREDSJEDNIK RH

Predsjednik Zoran Milanović razgledao obnovljeni kaštel Morosini Grimani u Svetvinčentu: Fasciniran sam da ovdje postoji jedan ovakav biser, ROBUSAN I SUROV KAO KLISURINA, A OPET POSEBAN I ELEGANTAN KAO ŠOŠTAKOVIĆEV VALCER

| Autor: Patricija SOFTIĆ


Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prisustvovao je današnjem svečanom otvorenju obnovljenog kaštela Morosini Grimani u Svetvinčentu, koji je nakon brojnih i višegodišnjih restauratorskih radova konačno zasjao punim sjajem.

- Prvi put sam posjetio kaštel 2009. godine u proljeće nakon lokalnih izbora kada je Dalibor Macan postao načelnik. Sjećam se dosta živo dojmova iz ovog kaštela za koji do tada nisam ni znao da postoji, ovdje, na nekadašnjoj mletačko-austrijskoj granici.

Ostao sam fasciniran da ovdje postoji jedan ovakav biser, robusan i surov kao klisurina, a opet poseban i elegantan kao Šoštakovićev valcer.

Ni tada ovaj kaštel nije bio toliko ruševan koliko je bio zapušten, i danas kad ga gledam, razlika nije tolika, ali je ipak vidljiva. To govori o tome koliko je u njegovu obnovu uloženo rada, vremena, truda, minucioznosti, znanja, strpljenja, da se napravi ovo malo čudo.

Prvo na što sam obratio pažnju bilo je unutarnje dvorište kaštela za koje sam se iskreno nadao da će ostati onakvo kakvo je bilo, zemljano i travnato, bez ikakvog popločenja. Svaka čast svima koji su učestvovali u ovom projektu i udahnuli mu novi život, jer svi smo mi kratkog vijeka, a kaštel Morosini Grimani je bio i biti će ovdje zauvijek, poručio je Milanović u svom obraćanju pred mnogobrojnim uzvanicima.

(Dejan ŠTIFANIĆ)(Dejan ŠTIFANIĆ)(Dejan ŠTIFANIĆ)(Dejan ŠTIFANIĆ)(Dejan ŠTIFANIĆ)(Dejan ŠTIFANIĆ)(Dejan ŠTIFANIĆ)(Dejan ŠTIFANIĆ)(Dejan ŠTIFANIĆ)(Dejan ŠTIFANIĆ)(Dejan ŠTIFANIĆ)(Dejan ŠTIFANIĆ)

(Dejan ŠTIFANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum