u JVP-u labin

Započela obuka vatrogasaca za osposobljavanje pilota na daljinu

| Autor: Branko BIOČIĆ
(Foto JVP Labin)

(Foto JVP Labin)


U prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Labin započeo je prvi modul, onaj teoretski, za osposobljavanje pilota na daljinu u vatrogastvu, a koji se provodi kroz EU projekt CICERO – Suradnja civilne zaštite Hrvatske i Italije, kojeg provodi Grad Labin u partnerstvu sa Zajednicom općina Pratiarcati iz talijanske regije Veneto. Obuci je prisustvovalo 15-ak članova JVP-a Labin, Gradskog društva Crvenog križa Labin te DVD-ova Pićan, Sveta Nedelja, Raša i Rabac.

Teoretski dio predavanja podrazumijeva upoznavanje s dronom, tehničkim karakteristikama i ograničenjima, savladavanje teorijskih znanja s ciljem registracije u sustavu Agencije za civilno zrakoplovstvo, polaganje ispita za A1-A3 kategorije, vođenje dnevnika leta te registracija, prijava i korištenje aplikacije AMC Portal od strane Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

(Foto JVP Labin)(Foto JVP Labin)

Ovime se stiču svi preduvjeti za buduće udaljene pilote drona da budu sposobni pripremiti, prijaviti i na siguran način izvesti bilo letačku operaciju u civilne svrhe ili interventne svrhe. To podrazumijeva samostalno i na siguran način izvedene trening letove koje će piloti dronova odrađivati u svrhu uvježbavanja manevara za precizno upravljanje i uvježbavanje standardnih operativnih postupaka koji će se koristiti u interventne svrhe u slučaju šumskih požara, potrage za nestalom osobom ili prijenosa snimke uživo u VOC (vatrogasni operativni centar) s ciljem bržeg i efikasnijeg upravljanja i zapovijedanja požarima otvorenog prostora.

Pred polaznicima je period online treninga i polaganje ispita, a praktični će se dio obuke održati zajedno s talijanskim partnerima u sklopu zajedničkih prekograničnih vježbi civilne zaštite, koje će se održati u razdoblju od 15.-16. lipnja 2024. godine na lokacija Parka skulptura Dubrova i rudarskog tornja Šoht, a kojom prilikom će se, između ostalog, uvježbavati gašenje šumskog požara te spašavanje i pružanje prve pomoći unesrećenih osoba speleološkim i alpinističkim tehnikama. Vježbu će izvoditi 100-injak pripadnika sustava civilne zaštite iz Hrvatske i Italije.

(Foto JVP Labin)(Foto JVP Labin)

Projekt CICERO (Croatia-Italy Civil protEction collaboRatiOn) mali je projekt s 2 partnera, čiji proračun iznosi 232.662 eura, a provodi se zahvaljujući 80%-tnom sufinanciranju Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska 2021—2027., čiji je opći cilj istražiti, identificirati i doprinijeti rješenjima za prekogranične prepreke u upravljanju rizikom povezanim s prirodnim katastrofama kroz prekograničnu suradnju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini