NA SPORTSKOM AERODROMU CAMPANOŽ

Vježba istarskih vatrogasaca s posadom helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva


Grupa od 56 istarskih vatrogasaca pripadnika javnih vatrogasnih postrojbi danas je na sportskom aerodromu Campanož kod Medulina uspješno obavilo obuku s helikopterom Hrvatske vojske. Vježba istarskih vatrogasaca s posadom helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva obavlja se počevši od 2001. prije svake sezone i obuhvaća ulazak i izlazak te spuštanje po špagi iz lebdećeg helikoptera s visine od deset metara. Također, vatrogasci su uvježbavali   prihvat i korištenje spremnika za vodu („kruške“) koji se doprema helikopterom i služi za gašenje požara na nepristupačnim terenima.

-Sukladno s Programom provedbe posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku i ove godine formirana je intervencijska postrojba koja će tijekom sezone, ako se ukaže potreba, biti uključena u državne interventne postrojbe za gašenje šumskih požara ili požare otvorenog prostora prilikom kojih bi se koristili helikopteri. Temeljni cilj trenaže je uspostava što boljeg kontakta članova posade helikoptera s vatrogascima i upoznavanje osnovnih načela u vožnji i desantu iz helikoptera. Stoga su vatrogasci uvježbavali desantiranje iz lebdećega helikoptera, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

Dodajmo da je prvi put na vježbi sudjelovao potražni pas Skay s vatrogascem vodičem Emanuelom Krstulovićem. (Napisao i snimio Asim ČABARAVDIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini