DRONACIJA

Novi dron s termo-kamerom za pulske vatrogasce i čitavu Puljštinu

Najviše ćemo koristi od novog drona imati prilikom nadzora požarišta, ali i traganja za izgubljenim osobama te kontrole teško dostupnih mjesta i visokih objekata, kaže Ivica Rojnić, zapovjednik JVP-a Pule

| Autor: Borka PETROVIĆ
Traje licenciranje za rukovoditelja dronova

Traje licenciranje za rukovoditelja dronova


Telemach Hrvatska ove je godine udvostručio donaciju bespilotnih letjelica u projektu "DRONacija" te čak deset novih dronova odlazi hrabrim vatrogasnim postrojbama diljem Hrvatske, među kojima je i Javna vatrogasna postrojba Pula. Od početka akcije s 25 darivanih dronova pokrili su četvrtinu Hrvatske modernom tehnologijom za zaštitu od požara i drugih nepogoda, ističe Viktor Pavlinić, predsjednik Uprave Telemach Hrvatska.

Dronovi ovog puta idu u ruke dobrovoljnim vatrogasnim društvima Stružec, Jastrebarsko, Ivanec, Bedekovčina, Legrad i Gračac te javnim vatrogasnim postrojbama Pula, Delnice, Čazma i Karlovac.

- Javna vatrogasna postrojba Pula vodeća je snaga vatrogastva u Istarskoj županiji i šesta po veličini postrojba u Hrvatskoj. Veoma smo aktivni u svim segmentima vatrogastva, a novi dron će nam pomoći da još bolje i efikasnije izvršavamo svoje svakodnevne aktivnosti, kaže nam zapovjednik pulskih vatrogasaca Ivica Rojnić.

Pulska postrojba, kaže, već posjeduje jedan dron, koji su sami kupili. No, dok je taj na razini boljeg amaterskog, novi dron je profesionalan, moderniji i tehnološki napredniji, ima i termo-kameru.

- Dron će nam svakako pomoći u obavljanju našeg posla, a najviše ćemo koristi od njega imati prilikom nadzora požarišta, ali i traganja za izgubljenim osobama te kontrole teško dostupnih mjesta i visokih objekata, pojašnjava nam zapovjednik.

Kaže da je korona pomaknula sve termine pa je tako još u tijeku licenciranje za rukovoditelja dronova, a novi dron trebao bi u Pulu stići na proljeće, kada će im predstavnici proizvođača održati i kratak tečaj iz tehničke obuke. U svakom slučaju dron će, kako kaže zapovjednik Rojnić, u Istri biti prije nove požarne sezone.

U JVP-u Pula zaposleno je 65 operativaca koji rade u četiri smjene te pokrivaju područje Puljštine 24 sata na dan. Dodajmo i to da se na javni poziv za dodjelu donacije prijavilo čak 140 vatrogasnih postrojbi iz cijele Hrvatske koje su, osim traženih podataka, morale dostaviti i motivacijsko pismo. Stručni žiri s predstavnicima Telemacha Hrvatska, Hrvatske vatrogasne zajednice i JVP-a grada Zagreba je prema definiranim kriterijima odabrao deset najboljih prijava. Rukovoditelj Odjela stručno-tehničkih i operativnih poslova Hrvatske vatrogasne zajednice Mario Starčević zahvalio se kolegama iz cijele Hrvatske koji su odvojili vrijeme i prijavili se za donaciju. Dronovi su, naveo je, vrijedna tehnologija koja im uistinu može pomoći na intervencijama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater