Počinju Dani šparoga na Buzeštini

Šparoge na stotinu načina, dok god ih bude

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto: Alessia Stelko)

(Foto: Alessia Stelko)


Sezona je šparoga, jedne od najcjenjenijih samoniklih biljaka, a samim time i vrijeme za proljetnu gastro manifestaciju "Dani šparoga na Buzeštini" tijekom koje će se u buzetskim konobama i restoranima moći kušati jela od šparoga i razne delicije na njihovu temu.

Proljetna gastronomska manifestacija započinje danas i trajati sve dok ima šparoga u ponudi. Već tradicionalno, organizira je Turistička zajednica Grada Buzeta u suradnji s Udruženjem obrtnika te Cehom ugostitelja i turističkih djelatnika iz Buzeta uz potporu Grada Buzeta.

U jedanaest buzetskih konoba, restorana i pizzeria moći će se uživati u raznim delicijama na bazi šparoga, a to su: Bistro Sandy, Humska konoba, Ročka konoba, Konoba Most, Konoba Santa Terra, Konoba Volte, Pizzeria & Grill Smile, Pizzeria Ježić, Restoran Old River, Restoran Stara Oštarija, Restoran Vela Vrata.

(Foto: TZ Buzet)(Foto: TZ Buzet)

Glavni je cilj obogatiti gastronomsku ponudu Buzeštine u ovo doba godine, stoga se na menijima može pronaći raznovrsna ponuda, od tradicionalnih do modernijih gastro verzija: fritaja sa šparogama i pršutom, fritaja kuraja na bazi šparoga, jaja, kruha, ombolića i miješanog sira, potom domaća nedeva s šparogama i pršutom, šparogaburger, fritada od prepeličjih i kokošjih jaja sa šparogama i samoniklim biljem, krem juha od šparoga, njoki od koprive sa šparogama i pršutom, pljukanci s divljim šparogama i pancetom, domaća plećka i salata od mišancije samoniklog bilja, šparoga, prepeličjih jaja i skute, šparoge alla nonna, ali i goveđi cuberoll sa mouseom od krumpira, divljim šparogama, prahom od crnih maslina i umakom hollandaise, kao i biftek u umaku od šparoga s raviolima.

- Dani šparoga na Buzeštini dodatna su prilika, ali i motivacija da gosti istraže ponudu lokalnih restorana, konoba i pizzeria koja će zasigurno oduševiti i zadovoljiti svačije nepce, a osim toga mogu istražiti i ostalu ponudu ovog kraja kao i obići lokalne znamenitosti i prirodne ljepote koje Buzeština ima za ponuditi, naglasila je Melita Paladin iz Turističke zajednice Grada Buzeta.

Dani šparoga nisu samo sadržaj Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika buzetskog Udruženja obrtnika, istaknula je predsjednica Loredana Krbavčić, nego su tu uključeni i svi ostali obrtnici koji se bave proizvodnjom hrane i ostalih proizvoda koje mogu koristiti buzetski ugostitelji.

Cilj je promocija enogastro ponude Buzeštine i poštivanja pravila sezonalnosti u gastronomiji. Valja podsjetiti da je Buzet svojevremeno bio uvršten među pet finalista za Europsku destinaciju izvrsnosti upravo na temu lokalne gastronomije i turizma.

(Foto: Alessia Stelko)(Foto: Alessia Stelko)

Čuvar zdravlja

Šparoga je jedna od najcjenjenijih samoniklih kultura koje uspijevaju na području Istre. Raste na teže dostupnim mjestima, često u zaklonu bodljikavog grmlja, pa su preduvjeti za njeno branje oko sokolovo, čelična volja i spremnost na pokoju ogrebotinu.

Poznato je, napominju u buzetskom TZ-u, da je šparoga čuvar zdravlja i nutritivno gledano, vrlo uravnotežena namirnica, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da se ova biljka od davnina smatra afrodizijakom zbog visokog udjela vitamina E koji se često spominje kao vitamin plodnosti.

Divlje šparoge sadrže svu punoću gorkastog okusa, pa će sljubljene uz svježe autohtone istarske namirnice izazvati pravu eksploziju aroma za znalačko nepce.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini