(Foto: Alessia Stelko)
Sezona je šparoga, jedne od najcjenjenijih samoniklih biljaka, a samim time i vrijeme za proljetnu gastro manifestaciju "Dani šparoga na Buzeštini" tijekom koje će se u buzetskim konobama i restoranima moći kušati jela od šparoga i razne delicije na njihovu temu.
Proljetna gastronomska manifestacija započinje danas i trajati sve dok ima šparoga u ponudi. Već tradicionalno, organizira je Turistička zajednica Grada Buzeta u suradnji s Udruženjem obrtnika te Cehom ugostitelja i turističkih djelatnika iz Buzeta uz potporu Grada Buzeta.
U jedanaest buzetskih konoba, restorana i pizzeria moći će se uživati u raznim delicijama na bazi šparoga, a to su: Bistro Sandy, Humska konoba, Ročka konoba, Konoba Most, Konoba Santa Terra, Konoba Volte, Pizzeria & Grill Smile, Pizzeria Ježić, Restoran Old River, Restoran Stara Oštarija, Restoran Vela Vrata.
Glavni je cilj obogatiti gastronomsku ponudu Buzeštine u ovo doba godine, stoga se na menijima može pronaći raznovrsna ponuda, od tradicionalnih do modernijih gastro verzija: fritaja sa šparogama i pršutom, fritaja kuraja na bazi šparoga, jaja, kruha, ombolića i miješanog sira, potom domaća nedeva s šparogama i pršutom, šparogaburger, fritada od prepeličjih i kokošjih jaja sa šparogama i samoniklim biljem, krem juha od šparoga, njoki od koprive sa šparogama i pršutom, pljukanci s divljim šparogama i pancetom, domaća plećka i salata od mišancije samoniklog bilja, šparoga, prepeličjih jaja i skute, šparoge alla nonna, ali i goveđi cuberoll sa mouseom od krumpira, divljim šparogama, prahom od crnih maslina i umakom hollandaise, kao i biftek u umaku od šparoga s raviolima.
- Dani šparoga na Buzeštini dodatna su prilika, ali i motivacija da gosti istraže ponudu lokalnih restorana, konoba i pizzeria koja će zasigurno oduševiti i zadovoljiti svačije nepce, a osim toga mogu istražiti i ostalu ponudu ovog kraja kao i obići lokalne znamenitosti i prirodne ljepote koje Buzeština ima za ponuditi, naglasila je Melita Paladin iz Turističke zajednice Grada Buzeta.
Dani šparoga nisu samo sadržaj Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika buzetskog Udruženja obrtnika, istaknula je predsjednica Loredana Krbavčić, nego su tu uključeni i svi ostali obrtnici koji se bave proizvodnjom hrane i ostalih proizvoda koje mogu koristiti buzetski ugostitelji.
Cilj je promocija enogastro ponude Buzeštine i poštivanja pravila sezonalnosti u gastronomiji. Valja podsjetiti da je Buzet svojevremeno bio uvršten među pet finalista za Europsku destinaciju izvrsnosti upravo na temu lokalne gastronomije i turizma.
Šparoga je jedna od najcjenjenijih samoniklih kultura koje uspijevaju na području Istre. Raste na teže dostupnim mjestima, često u zaklonu bodljikavog grmlja, pa su preduvjeti za njeno branje oko sokolovo, čelična volja i spremnost na pokoju ogrebotinu.
Poznato je, napominju u buzetskom TZ-u, da je šparoga čuvar zdravlja i nutritivno gledano, vrlo uravnotežena namirnica, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da se ova biljka od davnina smatra afrodizijakom zbog visokog udjela vitamina E koji se često spominje kao vitamin plodnosti.
Divlje šparoge sadrže svu punoću gorkastog okusa, pa će sljubljene uz svježe autohtone istarske namirnice izazvati pravu eksploziju aroma za znalačko nepce.