NOMINACIJA ZA PRESTIŽNU GREEN DESTINATION STORY AWARDS

Projekt Eco Domus Istarske županije: Razvoj turističkih proizvoda, ali vodeći računa o posebnostima, istarskoj povijesti, kulturnoj baštini i prirodnim ljepotama

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Kroz program Eco Domus nastoji se unaprijediti privatni smještaj u Istri

Kroz program Eco Domus nastoji se unaprijediti privatni smještaj u Istri


Jedna lijepa i uspješna regionalna inicijativa iz godine u godinu sve veću prepoznatljivost dobiva i na međunarodnoj razini. Riječ je o županijskom projektu certificiranja eko-prijateljskog smještaja Eco Domus. Naime, nakon što je lani ušla u TOP 100 globalnih priča dobre prakse o održivosti, Istarska županija s tim projektom ove je godine nominirana za Green Destination Story Awards u kategoriji Business & Marketing.

Promicanje "zelenih" turističkih odredišta

Odluka o pobjedniku bit će obznanjena početkom ožujka na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu, a svi koji to žele u glasanje se do 23. siječnja mogu uključiti na internetskoj stranici organizatora. To je organizacija Green Destinations koja je osnovana 2014. godine s ciljem pružanja platforme za certificiranje i promicanje "zelenih" turističkih odredišta na svjetskoj razini. Do danas je prepoznata kao jedna od vodećih organizacija u promoviranju održivosti u turizmu, a pod "zelenim" odredištima organizacija smatra turistička odredišta koja su postigla visok stupanj održivosti prema 80-ak kriterija Globalnog vijeća za održivi turizam koje je odobrilo dodjelu certifikata "Green Destination Standard" za unapređivanje održivih politika i održivo upravljanje odredištima.

Istarski župan Boris MiletićIstarski župan Boris Miletić

Program Eco Domus ili eko prijateljski smještaj pokrenuo je županijski Upravni odjel za turizam 2017. godine, a njime se potaknula diversifikacija i podizanje kvalitete privatnog smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma. Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja jesu društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje, korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda, korištenje prirodnih materijala, štednja vode, štednja energije, sortiranje i recikliranje otpada.

U sklopu programa, poštivanjem kriterija za uvrštenje i dobivanjem markice, vrednuju se lokalne vrijednosti kroz informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, o lokalnim prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima, o uređivanju okoliša autohtonim biljnim vrstama, promociji tradicionalnih proizvoda i suvenira, o mogućnostima učenja odnosno sudjelovanja u tradicijskim običajima, promociji lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda i drugo.

Razlika po pitanju brige za okoliš

Eco Domus jedinstven je regionalni ekološki certifikata za privatan smještaj, kojim domaćini daju obećanje svojim gostima da time što smještaj ima oznaku Eco Domus oni pomažu napraviti razliku na razini brige oko okoliša. Visoki ekološki standardi koji se očekuju od ovih objekata održavaju se redovitim praćenjem, dokumentacijom i revizijama te sada na području cijele Istre ima pedeset i četiri objekta s tim certifikatom.

Nominacija i glasanje provode se na internetskim stranicamaNominacija i glasanje provode se na internetskim stranicama

Zadnjih osam Eco Domus certifikata novim eko-prijateljskim smještajnim objektima iz Istre koji su uspješno prošli postupak certifikacije dodijelila je u prosincu prošle godine županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković koja je tom prilikom kazala da je Odjelu dugoročni cilj podizati svijest o odgovornom i održivom turizmu, kako bi i dalje nastavili razvijati i obogaćivati turističke proizvode i usluge, pritom vodeći računa o našim posebnostima, istarskoj povijesti, kulturnoj baštini i prirodnim ljepotama, uz uključivanje lokalne zajednice i svih povezanih dionika.

- Tako i kroz program Eco Domus nastojimo unaprijediti privatni smještaj u našoj županiji te jačati ekonomsku isplativost, društvenu uravnoteženost i ekološku prihvatljivost. Dakle, važno nam je jačanje lokalne ekonomije, očuvanje i promocija lokalnih vrijednosti, običaja i tradicije te očuvanje okoliša i lokalne arhitekture, kazala je pročelnica Prodan Mraković.

Uz prošlogodišnje uvrštenje u Green Destination - Top 100 Destination Sustainability Stories / Priče dobre prakse destinacija, proteklih godina je program Eco Domus dobio brojna priznanja među kojima se posebno ističe priznanje Hrvatske turističke zajednice u kategoriji Održivi razvoj turizma 2019. godine, uvrštenje na web platformu ''Destinet'', odnosno na ''Green Travel Map'', svjetsku kartu globalnih certifikata održivog poslovanja u turizmu.

Istra se uz ostale svjetske destinacije promovira na mrežnim stranicama Green Destinations i Good Travel Guide te tako postaje još više prepoznatljiva i vidljiva kao destinacija koja brine o održivom razvoju.

Lani je u TOP 100 održivih priča destinacija svijeta uvršten ornitološki rezervat Palud - Palù

Istarska županija lani je prijavila Istru na natječaj za najbolje svjetske destinacije s pričom dobre prakse o održivosti - 2022 Top 100 Destination Sustainability Stories. Tom je prilikom zadovoljila 15 temeljnih kriterija te još 15 dodatnih kriterija prema standardima za zelene destinacije u području upravljanja destinacijom, prirode i krajolika, okoliša i klime, kulture i tradicije, društvenog blagostanja te privatnog sektora i komunikacija.

Nakon toga, dostavili su priču dobre prakse s kojom su izabrani u 2022 Top 100 Destination Sustainability Stories, a to je bila Eco Domus - eco-friendly accommodation.

Ljepote Istre prepoznate su u cijelom svijetuLjepote Istre prepoznate su u cijelom svijetu

Župan Boris Miletić tom je prilikom podsjetio da je 2021. godine u TOP 100 održivih priča destinacija svijeta uvršten Palud - Palù, jedini ornitološki rezervat u Istarskoj županiji, te kazao da lanjski uspjeh koji je ostvario program Eco Domus vidi kao još jedno veliko priznanje i sjajnu promociju za Istru.

- Istra je danas nesumnjivo svjetski brend, što je rezultat dugogodišnjeg rada. Stoga nas posebno vesele priznanja poput ovog, koji našu regiju prepoznaje kao zelenu destinaciju, usmjerenu na održivost i ekološki prihvatljiva rješenja. Upravo je to smjer u kojem se želimo nastaviti razvijati jer masovni turizam nije naše opredjeljenje. Kvantiteta je postignuta te nam ubuduće cilj treba biti rast kvalitete, poticanje zelenog, održivog i odgovornog turizma, kao i produženje turističke sezone i razvoj cjelogodišnjeg turizma, kazao je župan Boris Miletić.

Pojedinačne nagrade iznajmljivačima

Od pojedinačnih postignuća uključenih Eco Domus iznajmljivača treba se prisjetiti da je "Stancija 1904." u 2013. godini osvojila nagradu EDEN - Europska destinacija izvrsnosti na temu Pristupačni turizam, dok je Europsko udruženje kuća za odmor EHHA - European Holiday Home Association nagradilo nekoliko iznajmljivača. "Vila Vista" bila je pobjednik u kategoriji Najbolje jedinstveno mjesto za odmor 2017. godine, "Villa Milica" pobjednik je u kategoriji Najboljeg smještaja za zeleni odmor 2018. godine, "Villa Green Frame" pobjednik u kategoriji Najboljeg smještaja za kućne ljubimce 2018. te "Villa Vlastelini Santo Spirito" pobjednik je u kategoriji Najbolja kuća za obiteljski odmor 2021. godine.

* Sadržaj nastao u suradnji s Istarskom županijom

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater