POZIV NA UKLJUČIVANJE

Istra kao zelena turistička destinacija: Istarska županija nastavlja s programima Eco Domus i Istra ecoxperience

| Autor: Glas Istre
(Foto: Istarska županija)

(Foto: Istarska županija)


Istarska županija i u ovoj godini nastavlja s programima Eco Domus i Istra ecoxperience, kojima je cilj promicanje dugoročno održivog razvoja turizma, kao i očuvanje prirodnih ljepota i posebnosti Istre, istarske povijesti i kulturne baštine, uz uključivanje lokalne zajednice i svih povezanih dionika.

- Programom Eco Domus - eko prijateljski smještaj nastojimo unaprijediti privatni smještaj u našoj županiji, poštujući zelene principe poslovanja, a podsjetit ću da smo za njega 2023. godine osvojili 3. mjesto u kategoriji 'Business & Marketing', na dodjeli prestižnih nagrada Green Destination Story Awards, u Berlinu.

Veliko nam je zadovoljstvo da su naši napori prepoznati na tako visokoj razini, te vjerujem da će to biti poticaj privatnim iznajmljivačima Istre da se uključe u program i time doprinesu odgovornom razvoju turizma, zaštiti prirode i zdravlja, rekla je pročelnica nadležnog Upravnog odjela za turizam Nada Prodan Mraković.

S ciljem uključivanja novih objekata u program Eco Domus, na službenoj mrežnoj stranici Istarske županije objavljen je Javni poziv za uključenje u program certificiranja Eko prijateljskog smještaja u Istri, gdje se mogu pronaći sve potrebne informacije, uvjeti, obrasci i kriteriji za dobivanje certifikata Eco Domus, koji je za privatne iznajmljivače besplatan.

Također, objavljen je i Javni poziv i za uključivanje u program Istra ecoxperience - sve eko iz Istre, a s kojim se nastavlja promocija zelenih praksi u Istri. Naime, knjižica Istra ecoxperience objedinila je certificirane eko sadržaje i ponudu Istre - od zaštićenih područja, eko muzeja i tematskih parkova, do smještajne ponude, zelenih plaža i manifestacija koje njeguju ovu filozofiju.

Brošura je višejezična (hrvatsko-talijanska i englesko-njemačka), tiskana je na ekološkom papiru, a dizajnirao ju je Studio Sonda. Osim eko-prijateljskog smještaja, odnosno privatnog smještaja certificiranog oznakom Eco Domus, hotela koji nose međunarodnu eko oznaku Travelife i kampova s oznakama EU Ecolabel i Ecocamping, u brošuru su uvršteni certificirani ekološki proizvođači koji svoju ponudu prodaju na kućnom pragu, plaže koje nose Plavu i Zelenu zastavu i Eko plaže, e-punionice za električna vozila i bicikle, te eko manifestacije koje prezentiraju ekološke i autohtone proizvode ili eko-prijateljske aktivnosti.

Zatim su izdvojena zaštićena područja u Istri, s posebnim naglaskom na Ekološku mrežu Natura 2000 i zaštićene biljne i životinjske vrste, na pravila ponašanja na tim područjima i na sadržaje, kao što su špilje, jame, nacionalni parkovi i parkovi prirode, koji su prilagođeni za prihvat turista. Nadalje, uvršteni su eko muzeji i tematski parkovi koji prezentiraju autohtone proizvode, tradiciju i običaje, zatim pješačko-biciklistička staza Parenzana, a označeni su i objekti i sadržaji pristupačni za osobe s invaliditetom.

Svi zainteresirani dionici koji se izravno ili neizravno bave turizmom na području Istarske županije i koji posluju na eko-prijateljski način, pozvani su da se uključe u Istra ecoxperience, a sve informacije dostupne su na ovom linku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater