ne mora biti bolno i za novčanik

Znate li koje su usluge kod zubara besplatne? Možete tražiti povrat novca ako ste sačuvali račun

| Autor: Glas Istre
ilustracija (Pexels)

ilustracija (Pexels)


Oni kojima je naplaćena usluga koju inače pokriva HZZO mogu tražiti povrat troškova, no za to bi trebali sačuvati račun, piše N1. 

Sjesti u zubarsku stolicu ne mora biti bolno za novčanik. “Imam pravo na besplatno čišćenja kamenca, vađenje, popravljanje”, kaže Mirjana iz Zagreba. “Mislim da je besplatno otprilike sve osim aparatića ili možda nekih implanatata”, smatra Lana.

Bijele plombe neće uvijek biti besplatne. U besplatne usluge preko HZZO-a ubrajaju se bijele plombe na jedinicama, dvojkama i trojkama, piše Dnevnik.hr.

Besplatno će biti vađenje zuba, liječenje parodontoze, čišćenje kamenca dva puta godišnje, izdavanje uputnice za snimke zuba, ortopan, zubne proteze. I to nije sve.

“Pacijenti od 18. godine nadalje imaju pravo na protezu i na dvije krunice, a sve ostalo se plaća. Prije nego što radimo, oni potpisuju izjavu kojom su suglasni i svjesni da će tu uslugu platiti”, kaže zubarica Nikolina Holen Galeković za Dnevnik.hr.

Oni kojima je naplaćena usluga koju inače pokriva HZZO mogu tražiti povrat troškova, no za to bi trebali sačuvati račun.

Povrat troškova traži se od HZZO-a, a kažu da su imali žalbi. Građani često ne znaju na što imaju pravo, recimo trudnice i dojilje mogu dobiti besplatno bijele plombe na svim zubima. “Ali samo za trenutačno detektirani karijes, znači ne za zamjenu postojećih ispuna”, dodaje Holen Galeković.

Cijenu kod privatnika ili onu koju ne pokriva HZZO određuje dentalna komora. Kažu kako je zakonom propisana najniža cijena, ali ne i najviša.

“Kad se donosila cijena, vodilo se računa da se zaštite pacijenti, s druge strane da se zaštite članovi dentalne medicine, dakle naši kolege, ali isto tako da se zaštiti struka”, rekao je primarijus Željko Udiljak iz Hrvatske komore dentalne medicine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter