MENTALNO ZDRAVLJE

Slab interes za specijalizaciju dječje psihijatrije. Djeca dugo čekaju liječenje, jer liječnika – nema

| Autor: Ljerka Bratonja Martinović
(Pixsell)

(Pixsell)


Anksioznost, depresija, samoozljeđivanje, suicidalnost, pogađaju sve više djece i mladih, a sustav je na porazne brojke tek počeo odgovarati.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upozorila je u nedavnom izvješću da je lani u Hrvatskoj suicid izvršilo sedmero djece, a u razdoblju od 2020. do 2022. čak 25-tero djece i maloljetnika.

Upozorila je i da u bolnicama nema dovoljno kreveta za stacionarno liječenje djece, te da je porast hitnih hospitalizacija djece u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Kukuljevićevoj u Zagrebu u odnosu na godine prije pandemije porastao za 56 posto.

Neznatno povećanje

Pravobraniteljica je osim toga pozvala da se u svakom KBC-u pri odjelu dječje i adolescentne psihijatrije ustroji jedinica zatvorenog tipa, s primjenom mjera odvajanja i ograničavanja za djecu, te da se u stacionarnom dijelu osigura zaseban smještaj djece i mladih, umjesto da ih se smješta u iste sobe.

U Mreži javne zdravstvene službe, koja je stupila na snagu s početkom svibnja, promjene u kapacitetima dječje i adolescentne psihijatrije su neznatne, no na tim odjelima zadovoljni su i malim poboljšanjima jer su se, kažu, stvari ipak počele polako pokretati s mrtve točke.

Unatoč tome što je pritisak najtežih pacijenata na tu bolnicu izniman, u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež Kukuljevićeva broj stacionarnih kreveta povećao se za samo dva, s 25 na 27, a broj mjesta u dnevnoj bolnici za 10, sa 60 na 70. To je, kaže ravnatelj Svebor Javornik, zapravo samo »legaliziranje« postojećeg stanja.

– Prošle godine je ugovoreni broj pacijenata bio 60, a zapravo je prosjek bio 71 po mjesecu. S obzirom na veliki priljev pacijenata, imamo dnevnobolničke kapacitete koje moramo jačati, jer nakon bolničkog liječenja imamo sustav pojačanog liječenja u dnevnoj bolnici koji omogućuje individualnu terapiju, grupnu terapiju, rad s psihologom i socijalnim radnikom.

Što se tiče akutnih kreveta, ograničeni smo prostorom, ali i brojem djelatnika jer broj dječjih i adolescentnih psihijatara je negdje na polovini onog što bi bio adekvatan broj, upozorava dr. Javornik.

U nizu regija, naime, i nema kreveta za dječju i adolescentnu psihijatriju pa im, iako su gradska bolnica, dolaze pacijenti iz Dalmacije i drugih krajeva.

Sve teže patologije

KBC Zagreb u Mreži javne zdravstvene službe nije dobio povećanje broja kreveta, pa raspolaže s osam stacionarnih kreveta i 20 mjesta u dnevnoj bolnici.

Razlog su, kaže predstojnik Klinike za dječju i adolescentnu psihijatriju prof. dr. Ivan Begovac, građevinski radovi na Rebru zbog kojih bolnica radi s bitno manje kapaciteta.

– Trebali smo dobiti 21 krevet, nadam se da će to, sukladno obećanju ministra Beroša, biti ispunjeno u dogledno vrijeme, uostalom nije problem donijeti izmjene Mreže, smatra Begovac.

KBC Rijeka je dobio 10 kreveta i dva intenzivna, što po sudu prof. dr. Danijele Petrić, predstojnice Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju, nije ni izdaleka dovoljno. »Ali kako je bilo prije, sada je ok«, konstatira.

– Nastojimo da lista čekanja ne bude, sve rješavamo promptno, radimo trijažu da vidimo što treba primiti brzo, uz C2 uputnice koje primamo isti dan.

Rasteretili smo sustav, pacijente više ne šaljemo u Zagreb jer imamo mogućnost zatvorenog odjela, a to većinom i koristimo jer je patologija sve teža i sve je veći broj hospitalizacija, veli Petrić.

Mladi kadar

Dnevnu psihijatrijsku bolnicu već neko vrijeme imaju u Splitu i Čakovcu, no KBC Split će zaseban odjel s mogućnošću hospitalizacije dobiti tek kad se kadrovski ekipira.

Raspisan je dovoljan broj specijalizacija, ali je interes liječnika za dječju i adolescentnu psihijatriju, svjedoče u bolnicama, ispod očekivanja.

– Dosad smo dobili tri specijalizantice, a raspisali smo još jedan natječaj gdje se na četiri slobodna mjesta javila samo jedna osoba.

Prosjek godina naših liječnika blizu je 60, što znači da nam hitno treba mladi kadar, upozorava ravnatelj bolnice u Kukuljevićevoj.

U KBC-u Rijeka se na natječaj za ukupno devet specijalizacija javilo – troje. Interesa jednostavno nema, kažu u Zavodu gdje sada rade četiri subspecijalista i dva specijalista dječje i adolescentne psihijatrije.

I na Rebru su od ukupno deset specijalista, dvije liječnice na porodiljnom. Imaju, doduše, čak devet specijalizanata, ali treba ih – kažu – dočekati, s obzirom da njihova specijalizacija traje šest godina.

Na liječenje u Klinici tako se danas čeka i do pet mjeseci, osim u akutnim slučajevima koji traže brzu reakciju.

Krpaju se kako mogu i umiju

– Krpamo se kako možemo. Sve veći je broj pregleda u hitnoj ambulanti, sad ponovo dolazi kraj školske godine, povećani stres, i imat ćemo vrlo slične brojke prijema kao lani, predviđa ravnatelj Psihijatrijske bolnice za djecu Svebor Javornik.

– Važno je, kaže, raditi na edukaciji populacije za rano prepoznavanje i ranu intervenciju, pa će tada i rezultati liječenja biti puno bolji.

Mreža skrbi o mentalnom zdravlju mora početi od škole i doma zdravlja, kako bi djeca i roditelji znali kada i gdje se javiti, i da bi svatko odradio svoj dio posla.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter