proglas

27 književnika i književnica stalo na Severininu stranu: "Ne može postojati dobar svijet u kojemu bi 'proceduralna greška' bila važnija od ljudskog prava na dom"

| Autor: Glas Istre
(Snimio Marko Lukunić/Pixsell)

(Snimio Marko Lukunić/Pixsell)


Nakon odluke Vrhovnog suda da se poništi odluka Županijskog suda o zajedničkom skrbništvu Severine Vučković i Milana Popovića nad sinom Aleksandrom, reagirale su brojne javne osobe, među njima i 27 hrvatskih književnika i književnica.

Objavu prenosimo u cjelosti:

"Proglas za Aleksandra i njegovu majku

Protestiramo, zgroženi odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske da ne poštuje volju i odluku dvanaestogodišnjeg Aleksandra Popovića da živi u svome domu, sa svojom majkom Severinom Vučković. 

Kao ljudi koji se profesionalno bave pripovijedanjem, pričanjem priča i imaginiranjem svjetova u čovjeku i oko njega, dužni smo upozoriti da ne postoji i ne može postojati dobar svijet u kojemu bi “proceduralna greška” nekoga suda bila važnija od ljudskog prava na dom. Ne može postojati dobar svijet u kojem se odluka koja bi trebala biti u najboljem interesu djeteta donosi na osnovu “proceduralne greške”. 

Kao odrasli koji se dobro sjećaju što su mislili i osjećali kao dvanaestogodišnjaci izražavamo solidarnost s Aleksandrom Popovićem i potvrđujemo da ovakva odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske nije ispravna, nije pravedna i nije moralna.

Pozivamo građanke i građane na solidarnost i empatiju prema majci Severini Vučković i njezinom sinu Aleksandru Popoviću. Pozivamo nadležne socijalne institucije i sudove da povedu računa o tome da nijedno dijete ne smije biti žrtva sustava", potpisuju književnici na portalu jergovic.com.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini