SVJETSKA TRŽIŠTA

Azijske burze prate rast Wall Streeta

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle treći dan zaredom jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast Wall Streeta, nakon što je većina američkih kompanija objavila bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 1,5 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 2,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 1,9 posto.

Rast azijskih burzi treći dan zaredom zahvaljuje se smirivanju napetosti na Bliskom istoku, kao i nastavku rasta cijena dionica na Wall Streetu drugi dan zaredom.

Jučer je, naime, Dow Jones indeks ojačao 0,7 posto, S&P 500 oko 1,2, a Nasdaq indeks 1,6 posto.

Rast indeksa drugi dan zaredom zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine američkih kompanija.

Tako je, primjerice, nakon objave rezultata, cijena dionice General Motorsa skočila više od 4 posto.

Nakon zatvaranja Wall Streeta, cijena dionice Tesle skočila je u produženom trgovanju više od 10 posto.

Doduše, poslovni rezultati kompanije nešto su slabiji nego što se očekivalo, no kompanija je najavila proizvodnju novih, jeftinijih modela električnih vozila i restrukturiranje, odnosno otpuštanje nekoliko tisuća radnika.

I idućih dana u fokusu ulagača bit će poslovna izvješća kompanija, među ostalim, Meta Platformsa, Alphabeta i Microsofta.

U petak će, pak, biti objavljeno izvješće o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.

Još nedavno očekivalo se da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od lipnja.

No, sve je jasnije da središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamata jer je tržište rada i dalje snažno, gospodarstvo raste, a inflacija je još uvijek povišena.

Stoga se sve više špekulira da bi proces smanjenja kamata mogao započeti tek na jesen.

Dolar oštro pao, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta oštro pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105,60 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 106,09 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 154,75 na 154,85 jena.

Kako se tečaj dolara kreće na najvišim razinama u 34 godine, japanske vlasti prijete intervencijom kako bi spriječile daljnje slabljenje jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0710 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0655 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,03 posto, na 88,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,07 posto, na 83,40 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini