divljanje cijena

Znače li nadolazeći valovi turista i val novih poskupljenja?

| Autor: Glas Istre
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


U Hrvatskoj i dalje rastu cijene roba i usluga – istina rastu i plaće, ali ne posustaje inflacija koja iznosi 3,7 posto. Ono što bi mogao biti najgori scenarij s početkom turističke sezone jest da se suočimo s novim valom divljanja cijena, javlja HRT.

Ivica Žuro, ekonomski stručnjak, vjeruje da će biti pokušaja povećanja cijena jer nekima jednostavno nikad nije dovoljno.

- Imamo klasičnu sezonalnost turizma i svi nastoje zaraditi što više u što kraćem vremenu. Samo je pitanje dokle to može? Mislim da će biti pokušaja podizanja cijena, ali isto tako je za očekivati da će biti i dozivanja razumu jer jednostavno preko nekih granica se praktički više ne može, rekao je Žuro za "Studio 4".

Naglasio je da to šalje jako lošu sliku o destinacijama.

- Moramo stimulirati dolazak turista na sve moguće načine, a s ovakvim pucnjem u nogu ne radimo ništa dobro, kazao je Žuro.

Smatra da se cijene pomalo otimaju zdravom razumu te da za to nema opravdanja. Apartmani koji su lani bili 60-ak eura u Dalmaciji, ove godine stoje duplo.

Rasle su plaće u državnom i javnom sektoru, nekima i do 200 eura. Rasla je i privatna štednja građana, kupovale su se državne obveznice. Međutim, industrijska proizvodnja i izvoz bilježe pad.

Sa smanjenjem proizvodnje, koja je ionako oskudna u Hrvatskoj, Žuro je rekao kako se može očekivati da će cijene hrane i dalje rušiti životni standard.

Cijeli prilog dostupan je na poveznici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini