BERLIN

Njemačka vlada očekuje stagnaciju gospodarstva i slabiju inflaciju

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Njemačko gospodarstvo gotovo će stagnirati u ovoj godini, a inflacija bi trebala osjetno usporiti, pokazale su u srijedu proljetne procjene vlade u Berlinu.

Gospodarska aktivnost trebala bi u ovoj godini porasti za 0,3 posto, izračunalo je ministarstvo, podigavši procjenu za 0,1 postotni bod.

"U nastavku godine očekujemo naznake blagog oporavka aktivnosti i polagani izlazak gospodarstva iz faze slabosti", rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck na predstavljanju proljetnih prognoza u Berlinu.

Vlada polazi od pretpostavke da će gospodarstvu u ovoj godini na ruku ići niže stope inflacije, ublažavanje monetarne politike, veće plaće I poboljšana inozemna potražnja, stoji u izvješću.

Inflacija je smanjila kupovnu moć kućanstava, ali postupni oporavak trebale bi donijeti veće realne plaće, u kombinaciji sa zapošljavanjem, i "oživjeti" osobnu potrošnju, procjenjuju u ministarstvu.

Poboljšanje signaliziraju i podignute procjene na svjetsko gospodarstvo, napominju, "što će vjerojatno koristiti snažno izvozno orijentiranoj industriji".

Međunarodni monetarni fond (MMF) marginalno je sredinom travnja podigao prognozu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini, s 3,1 na 3,2 posto. Snizili su pak procjenu ovogodišnjeg rasta Njemačke, s 0,5 na svega 0,2 posto. 

U 2025. njemačka vlada očekuje rast aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu za jedan posto.

Cijene bi ovoj godini po zračunima Berlina trebale porasti za 2,4 posto, za 0,4 postotna boda slabije no što su očekivali prošle jeseni. U 2023. porasle su za 5,9 posto.

U 2025. stopa inflacije trebala bi se spustiti na 1,8 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum