svjetska tržišta

Azijske burze porasle, dolar stabilan

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 1,5 posto, a pale su, oko 0,2 posto, i cijene dionica u Južnoj Koreji. U Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,8 i 1,5 posto.

Nikkei indeks oštro je pao jer su ulagači nesigurni zbog moguće intervencije japanskih monetarnih vlasti kako bi zaustavile daljnji pad tečaja jena prema dolaru, koji se ovih dana kreće na najnižim razinama u 34 godine.

U Australiji je, pak, burzovni indeks dosegnuo rekordnu razinu jer su znatno porasle cijene dionica u rudarskom sektoru uslijed rasta cijena sirovina.

Kineski burzovni indeksi bili su na samom početku trgovanja u minusu, no znatno su porasli nakon poruka vlasti da se pripremaju nove mjere za poticanje gospodarstva i stabilizaciju tržišta nekretnina.

Pozitivno na tržišta utječe i jučerašnji rast Wall Streeta. Dow Jones skočio je 1,22 posto, dok je S&P 500 porastao 0,86, a Nasdaq indeks 0,51 posto.

Tako su indeksi nadoknadili gubitke od prethodna tri dana.

U fokusu ulagača su špekulacije o smanjenju kamata u SAD-u.

Procjene da će Fed početi smanjivati kamate u lipnju ponešto su oslabile nakon što je sinoć guverner Feda Christopher Waller kazao da nema razloga žuriti sa smanjenjem kamata jer je inflacija i dalje povišena.

Dolar stabilan, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104,40 bodova, kao i jučer u ovo doba.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 151,97 jena, najviše razine u 34 godine, na 151,30 jena.

Jačanje jena uslijedilo je nakon upozorenja japanskih monetarnih vlasti da bi mogle intervenirati zbog prevelikih oscilacija tečaja.

Američka je valuta stabilna u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,0825 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,46 posto, na 86,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,64 posto, na 81,85 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini