lipa si mi istro

Nova pjesma istarske glazbenice Antonele Škuflić Savić: Ljubav prema zavičaju iskazana u 3:36 minute

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


Istarska glazbenica Antonela Škuflić Savić objavila je prošlog tjedna pjesmu "Lipa si mi Istro". Moglo bi se reći da je to pravi "istarski proizvod", budući da, osim što je pjesma izvedena na čakavštini i slavi ljepote našeg Polutoka, u njezinom su stvaranju sudjelovali brojni Istrijani.

Pjesma o zavičaju

Naime, tekst je napisao Damir Pletikos Koroman, Mauro Giorgi zaslužan je za glazbu i aranžman, a ujedno je sa svojom suprugom Irenom Giorgi otpjevao prateće vokale. Mladen Radolović iz Duo Magnolija svirao je roženicu, dok je Zoran Burazerović snimio, montirao i producirao spot. Nataša Orbanić Peteh, Asminka Lučev i Hanna Burić pobrinule su se, redom, za frizuru, šminku i nokte pjevačice. Zahvalivši se svima na suradnji, Antonela je u našem razgovoru otkrila da je riječ jo projektu u kojem je dosad sudjelovalo najviše ljudi.

Riječi pjesme prati i spot, objavljen na Youtube-u, a koji donosi kadrove i istarske motive s raznih lokacija naše županije. Sniman je u Puli, u Vodnjanu, u Balama, Barbanu i Raši.

Ističe da je snimanje pjesme "Lipa si mi Istro" za nju bilo predivno i novo iskustvo, kao i da je oduvijek htjela imati skladbu posvećenu našem zavičaju.

- U Istri sam se rodila, jako mi se sviđa ovdje i namjeravam ovdje ostati. Na taj način sam i odgojena da cijenim tradiciju Istre, istarske simbole, istarske pjesme. Svaku vrstu muzike volim, sve slušam i poštujem, ali istarska pjesma mi je prirasla srcu. I baš zato što nije jako zastupljena, nastojim biti među ljudima koji i dalje podržavaju tradiciju, kaže nam istarska glazbenica, dodavši da slušatelji pjesmu mogu čuti i na top listi Votalica, emisiji Radija Pule.

U glazbi je, kaže, od malih nogu, završila je Osnovnu glazbenu školu u Puli, a ljubav prema glazbi usadio joj je otac koji je također bio glazbenik. Sada Antonela, po zanimanju odgojiteljica koja radi u jednom privatnom pulskom vrtiću, ljubav prema glazbi prenosi na one najmlađe. U sklopu glazbenih radionica s djecom predškolske dobi najčešće koristi harmoniku, gitaru i sintesajzer, a ovih dana, kao rezultat toga, aktivno radi na jednom projektu s mališanima.

Nagrađena umjetnica

- Na temelju dječjih izjava o ljubavi i prijateljstvu napisala sam pjesmu i uglazbila ju, a korigirala ju je Ester Marin s kojom dugo surađujem, a koja je napravila i aranžman. Odveli smo djecu u njen studio da zajedno samnom otpjevaju tu pjesmu. Namjera nam je snimiti i spot, ispričala nam je Antonela. Prethodnih je godina pjevala u zborovima i raznim vokalnim skupinama, snimala je obrade hrvatskih i stranih izvođača, a onda je, 2018. godine, s autorskim pjesmama krenula u solo karijeru. Izdala je tada prvi samostalni CD s pjesmama koji donose priče iz njena života, o događajima i ljudima koje voli. Općina Ližnjan ovu je glazbenicu prepoznala 2020. godine, kada ju je odabrala za godišnju nagradu, i to za osobite uspjehe i postignuća u glazbenoj umjetnosti.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum