lino mariani

Najstarijem kulturno-umjetničkom društvu u Puli priznanje povodom 77. godišnjice djelovanja

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


U povodu obilježavanja 30. godišnjice Statuta Istarske županije, što je nedavno upriličeno u Poreču, priznanje je dobilo i kulturno-umjetničko društvo "Lino Mariani", koji ove godine obilježava 77. godišnjicu neprekidnog djelovanja.

Službeno je oformljen 6. svibnja 1950., a djeluje od studenoga 1947. godine.

Na samome početku djelovanja KUD se sastojao od orkestra mandolina i muškog radničkog zbora pod nazivom Società artistico-culturale operaia, odnosno Radničko kulturno-umjetničko društvo.

Raznoliki repertoar

Sve je počelo s izvođenjem pjesama partizanske i antifašističke tematike, a potom se njihov repertoar proširio i na popularnu, klasičnu, opernu i sakralnu glazbu.

Simbol, zaštitni znak za ovo kulturno-umjetničko društvo bio je nezaboravni maestro Nello Milotti, koji je zbor vodio pedeset godina i ostavio je tu neizbrisiv trag. Potaknuvši radnike, mahom uljanikovce da nakon posla provode slobodno vrijeme uz pjesmu, krenula je jedna sasvim posebna glazbena priča u životu Pule, koja traje i dan-danas bez prekida.

KUD i njegove sekcije za svoje su djelovanje i nastupe dobili niz priznanja i nagrada, između ostalog i Povelju predsjednika Republike Hrvatske 2000. godine.

- Zahvalnicom KUD-u "Lino Mariani" odajemo priznanje za predan rad i doprinos u očuvanju i promicanju bogate nematerijalne kulturne baštine i identiteta Istre, navedeno je u motivaciji za dodjelu ovoga priznanja od Istarske županije.

Nakon muškog zbora oformljen je, nekoliko godina kasnije, i onaj ženski, a kroz godine djelovali su i dječji zbor, zbor mladih…

Repertoar je kroz godine "išao" od starogradskih pjesama do onih iz partizanske borbe, novijih domoljubnih pjesama, do sakralne glazbe.

Svakako je važno istaknuti da je "Lino Mariani" bio prvi zbor u Puli, a "Matko Brajša Rašan" oformljen je nešto kasnije.

Muškim zborom sada ravna Edna Strenja Jurcan, ženskim Georgie Goldin, mandolinistikom Clara Chiara Cerin Šišić, a mješovitim zborom poznati bariton i djelatnik u kulturi Ronald Braus.

Iako su, najprije korona, a potom i općenito visoka dob članova i bolesti, desetkovale posebice muški zbor, spomenimo da je u "zlatno doba" samo muški zbor imao 48 članova.

Recimo i da su uvijek u potrazi za mlađim glasovima, mlađim pjevačima i za muški i za ženski zbor.

Spomenimo i sve dirigente kroz godine. Prvi dirigent muškog zbora bio je Nello Milotti, zatim Linda Milani, Edi Svich, Franca Moscarda, Vili Popović, Ileana Perosa Pavletić te Edna Strenja Jurcan i kratko vrijeme, na zamjeni Clara Chiara Cerin Šišić, aktualna dirigentica mandolinista.

Prvi je dirigent mandolinista bio maestro Vittorio Jess, zatim Egidio Perfetta, Carlo Urbani, Ivan Štekar te Clara Chiara Cerin Šišić.

Brojni dirigenti

Ženskim zborom najduže je ravnala Orietta Šverko, a prije nje izmjenjivali su se brojni dirigenti, od Nirvane Gherbaz Duraković, Radoslava Jambrošića, Goriane Gašparini Labinjan, Danice Benčić i Clare Chiare Cerin Šišić.

Tu je i dječji zbor, oformljen u doba korone, gdje se pod vodstvom Edne Strenja Jurcan njeguju i predstavljaju oni napjevi koji su bili karakteristični za Pulu i ovo podneblje kroz desetljeća, a krajem devedesetih djelovao je neko vrijeme zbor mladih Colorismo pod vodstvom Doris Cerin.

"Lino Mariani" neizostavan je čimbenik raznih ljetnih manifestacija po pulskim ulicama i trgovima, poznati su njihovi koncerti u Zajednici Talijana, a učestalo gostuju i po Italiji i drugim zemljama uz zapažene nastupe i uspjehe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater