CANTUS POPULI

Pulska glazbeno-prijateljsko-pjevačka obitelj ove godine slavi deset godina postojanja

| Autor: Nina Petrović
Cantus u Rimu krajem 2023. godine odnio zlatnu nagradu (Foto: Andrea Photo)

Cantus u Rimu krajem 2023. godine odnio zlatnu nagradu (Foto: Andrea Photo)


Pulska glazbeno-prijateljsko-pjevačka obitelj, odnosno, zbor Cantus PoPuli, ove godine slavi deset godina uspješnog rada. Naime, prva je njihova proba održana 28. listopada u prostorima MZ Gregovica, sada već davne, 2014. godine. Upravo tim povodom ovo društvo slavi, negdje tijekom studenog svoj rođendan uz glazbeni nastup »10 za 10«. Proslavit će se tako 10-godišnjicu uspješne, ali prije svega, vesele i raspjevane družine, koja svake godine osvaja sve više nagrada, kako domaćih, tako i međunarodnih.

Nemoguće je moguće

- Cantus PoPuli možemo opisati kao veselo i raspjevano društvo prijatelja i zaljubljenika pjevanja, veli Tatjana Merkl, glazbena pedagoginja i dirigentica koja je okupila Cantus sa željom poticanja zborskog pjevanja u gradu Puli, a sve kroz jedan nov način glazbenog izričaja.

Samo ime zbora nastalo je kao jedna zgodna kombinacija, tj. igra riječi. Izvorno na latinskom cantus populi znači pjesma naroda, no možemo to čitati i prevoditi i i kao »Pjesma po Puli«, budući da latinska riječ Populi nosi u sebi ime grada Pule.

Grupa zaljubljenika u višeglasno pjevanje »a capella« prvu probu održala je 28. listopada 2014. godine u prostorima MZ Gregovica, a već u prosincu 2014. godine, Cantus Populi održava nekoliko koncerata i gostovanja: nastup na božićnom koncertu »Na dobro Vam došlo porođenje« u pulskom Circolu, nastup u emisiji »Od subote do subote« na pulskoj Tv Novi, gosti su na pazinskoj Tv Istri, nastup kao gosti u OKUD-Istra.

Mješoviti pjevački zbor Cantus PoPuli je mlad zbor je svoju kvalitetu u ovih deset godina dokazao na međunarodnim natjecanjima. Osvojili su brojne prve nagrade, i to već ubrzo nakon svog osnutka 2014. godine: osvojili su tako zlato, u kategoriji sakralne glazbe na međunarodnom natjecanju »Chorus inside Croatia« 2015. u Rovinju, zlato na natjecanju u kategoriji popularne glazbe na istom natjecanju naredne godine, srebro na međunarodnom natjecanju »Rimini International Choral Competition« 2016. u Riminiju, zlato u kategoriji popularne glazbe na međunarodnom natjecanju »Aurora Cantat« u Karlovcu 2017., srebro u kategoriji mješovitih zborova na Festivalu glazbe u Zagrebu 2018. potom zlato u kategoriji popularne glazbe na međunarodnom natjecanju zborova »Chorus inside« u Rovinju, 2019., srebro u kategoriji svjetovne glazbe i posebna nagrada za najbolji scenski nastup na »Međunarodnom horskom festivalu« u Beogradu, 2019., drugu nagradu HDS-a, za najbolju izvedbu i obradu pjesme »Jobrni, je Jobrni« Franka Krajcara & Indivija (obradu napravila Tatjana Merkl), na »Naš Kanat je lip«, u Poreču 2021., zlato u sakralnoj i zlato i pobjeda u lyrics kategoriji na međunarodnom natjecanju »Chorus inside Croatia » 2022., broncu u kategoriji mješovitih zborova na međunarodnom natjecanju Prague Advent and Christmas Choral Festival with Petr Eben´s Prize 2022., prvu nagradu HDS-a za najbolju izvedbu i obradu pjesme »Da se ne zatare« Alena Vitasovića (obradu napravila Tatjana Merkl) na »Naš Kanat je lip«, u Poreču 2023. te konačno, dva zlata i pobjede u kategoriji sakralne i folklorne glazbe na međunarodnom natjecanju »Chorus inside Advent« u Rimu prošle godine.

Cantus PoPuli često nastupa u pulskoj Zajednici Talijana (Foto: Press)Cantus PoPuli često nastupa u pulskoj Zajednici Talijana (Foto: Press)

Predsjednica zbora je Irena Mišković, duša zbora i Spiritus movens, uz, kako kaže Tatjana, odličan upravni odbor koji »nemoguće učini mogućim«. Ali mogućnosti i prednosti zbora nisu samo one vezane za glazbenu disciplinu.

- Vjerovali ili ne, pjevanje u zboru učinkovito djeluje na zdravlje, poput tjelovježbe. Pjevanje u zboru ima nekoliko blagotvornih učinaka na zdravlje, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Goteborg, jer osim što popravlja raspoloženje, tjera vas na pravilno disanje koje je još učinkovitije zbog usklađivanja velikog broja glasova. Kad se nakon čitanja dionica, spoje svi glasovi i krene pjesma, veličina i ljepota uklopljene harmonije čini nas sretnim u stvaranju zvučnog sklada u kojoj uživaju i pjevači i dirigent. Štoviše, pokazalo se da su učinci jednako snažni kao vježbanje joge s naglaskom na ispravno disanje. Sve to zajedno ima blagotvoran učinak na srce pjevača i znatno smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti, napominje Tatjana Merkl.

Pjevati je zdravo

Vrlo slične rezultate dalo je i istraživanje Sveučilišta Cardiff provedeno 2012. godine, u kojem su oboljeli od raka pluća svakodnevnim pjevanjem jačali funkciju pluća što im je izuzetno puno pomoglo u borbi protiv bolesti.

Naime, dalje kaže dirigentica, uz pravilno disanje ide i pravilno držanje tijela, što sinergijski ima snažan pozitivan utjecaj na zdravlje. Redovno pjevanje u zboru s pravilnim disanjem podiže imunološki sustav, tjera depresiju i omogućava lakše podnošenje kronične boli. Pjevanje u zboru doprinosi boljoj koncentraciji i jača osjećaj zajedništva, zaključuje.

Eto, ukoliko se netko pita treba li ostvariti svoje snove i pridružiti se nekom zboru, može to učiniti barem za svoje zdravlje!

Zbor Cantus Populi trenutno broji 32 člana, a kroz ovih deset godina dosta je pjevača prošlo kroz zbor, kaže Tatjana.

- Fluktuacija članova je česta, budući da studenti nakon završetka odlaze iz Pule, Mlađi članovi odlaze na studije, a dosta članova je otišlo u potrazi za bolje plaćenim poslovima izvan Hrvatske: u Irsku, Njemačku, Austriju… ali kad se vrate, vraćaju se u zbor, jer ih vežu lijepe uspomene i pjesma. Uvijek rado primamo članove, muških glasova uvijek treba, zato su naša vrata uvijek otvorena, javite se, kaže Merkl.

Cantus kao organizator

Jedina konstanta u zboru je zapravo dirigentica Tatjana Merkl - uz nekoliko članova iz prve postave, kako doznajemo. A i sama dirigentica je dobila jednu iznimnu nagradu - »Istrianu«. Primila je županijsku nagradu koja se dodjeljuje najuspješnijim pojedincima u Istri u području gospodarstva, zdravstva, kulture, znanosti, odgoja i obrazovanja, glazbe i sporta, za svoje matično područje - glazbu, a tom prilikom joj je zbor priredio iznenađenje. Kada je Tatjana izašla primiti nagradu Istarske županije, zbor je iz publike zapjevao »We are the Champions«, kultne grupe Queen, te tako ugodno iznenadio i svoju dirigenticu i sve nazočne na dodjeli nagrada.

Širok i raznolik te zahtjevan repertoar Cantusa obuhvaća sakralna i svjetovna djela, obrade zabavne, pop i rock glazbe, filmsku glazbu, gospel, kao i hrvatsku tradicijsku¨glazbu i njegovanje istarskih napjeva.

Cantus PoPuli je i organizator cjelovečernjih koncerata ili kao sudionik raznih prigodnih događaja kao što su Advent u Puli, Svečana sjednica Istarske županije, promocije knjiga, često sudjeluje i rado se odaziva na humanitarne koncerte i manifestacije. Održali su 2015 godine cjelovečernji koncert u INK-u, nastupili u klubu Uljanik, na Božić 2017. godine, na koncertu sjećanja na Kud Idijote, sudjeluju redovito na »Naš kanat je lip« u Poreču, njegujući skladbe u istarskoj ljestvici.

Tatjana nam prenosi i kako su 2016. godine dobili pohvale eminentnog i jednog od najvećih skladatelja današnjice Eriks Ešenvalds, koji je bio oduševljen njihovim pjevanjem.

Tradicionalno, svake godine, Cantus organizira i susret zborova pod nazivom »Višeglasni zagrljaj« na kojem gostuju prijateljski zborovi iz Hrvatske i inozemstva. Ove godine »Višeglasni zagrljaj« održat će se po šesti puta (u godinama korone nije održan 2020. i 2021.).

Godina 2018. i 2020. u Domu hrvatskih branitelja u Puli zbor je organizirao međunarodnu manifestaciju, tj. međunarodno natjecanje zborova, u suradnji sa hrvatskom udrugom zborova, pod nazivom »Istria Cantat«, koja okuplja različite zborove iz zemalja EU, sa ciljem podizanja kvalitete zborskog pjevanja, promicanja zborskog pjevanja uopće, ali i posebnosti izvođenja istarskih skladatelja i istarske ljestvice na međunarodnom nivou za što je predviđena i navedena kategorija u samom natjecanju. Natjecanje »Istria Cantat« održava se bienalno, međutim 2022 godine nije održano zbog mjera Covid-a. Sljedeći »istria Cantat« planiran je u ožujku 2025. godine.

U nekadašnjem disku Uljanik (Snimio: Zlatko Gotovac)U nekadašnjem disku Uljanik (Snimio: Zlatko Gotovac)

Prijašnji je »mali« jubilej održan u studenom 2019.

- Tu je obljetnicu MPZ Cantus PoPuli obilježio slavljeničkim koncertom »Pet za pet« u Svetim Srcima. Ove godine planiran je slavljenički koncert pod nazivom »Deset za deset« također u studenom, a o svim detaljima ovog slavljeničkog koncerta, obavijestit ćemo javnost, kada posložimo sve važne detalje, složimo program i goste, otkriva Tatjana Merkl.

Godine 2021. organizirali su online koncert » In memoriam Damir Bužleta«, u čast prerano preminulom pulskom skladatelju, dirigentu i pedagogu Damiru Bužleti. Koncert je okupio vrsne glazbenike koji su izvodili skladateljeva djela.

Od 2022. zbor organizira koncert pod nazivom »Odjeci glazbe«, koji su održava povodom proslave Svetog Tome, zaštitnika grada Pule 3. srpnja u Zerostrasseu.

U ovo kratko vrijeme postojanja, zbor je dva puta »ulazio« i u studio. Godine 2017. snimili su pjesmu za potrebe dokumentarnog filma o KUD Idijotima, pod imenom »Ljubavna na Idijoti način«, prenosi Tatjana, koja je i aranžirala taj medley tri najpoznatijih pjesama KUD-a Idijoti.

Godine 2019. godine snimaju pjesmu »Sole« sa grupom Dogma i Sašom Antićem (TBF), koja je objavljena na petom po redu studijskom albumu »Nemir« grupe Dogma. U izdanju Dallas Records Croatia.

Probe dvaput na tjedan

Cantus PoPuli odlično surađuje i sa harmonikaškim orkestrom OKUD-a Istra, što dokazuje 2016. i 2018. godine sudjelovanjem na otvorenju međunarodnog susreta harmonikaša te 2019. godine nastupom na završnom koncertu »Međunarodne ljetne škole harmonike«.

Od 2018. godine glazbeni entuzijasti djeluju u unajmljenom gradskom prostoru koji se nalazi na adresi Mutilska 47, a probe održavaju dvaput tjedno: utorkom i petkom od 20-22h. Kako reče Tatjana, svi koji se žele okušati u zborskom pjevanju jesu dobrodošli, a glazbeni je put ponekad najbolje započeti upravo u ovakvom okruženju - što između prijatelja, entuzijasta, što pravih profesionalaca koji uživaju u višeglasju i svime što zborski angažman nudi.

Kao i sve pulske udruge, ipak, i Cantus se teško nosi s malom financijskom potporom, ali i nedostatkom priznanja resornih odjela u gradu. Unatoč vrhunskim rezultatima i priznanjima diljem države i Europe, u svom gradu, čije ime ponosno pronose pjesmom, ali i u samom imenu zbora, najmanje uživaju priznanje za svoje zasluge, Tatjana ipak, uz zahvale Županiji, i Gradu Puli zahvaljuje se za potporu koju su dosad imali.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater