POZNATI ISTARSKI SOMMELIER

Emil Perdec je probao teran koji je bio iznenađenje ovogodišnje Vinistre. OVO JE NJEGOVO MIŠLJENJE

| Autor: Emil PERDEC
Emil Perdec

Emil Perdec


Među šampionskim vinima na ovogodišnjoj 28. po redu Vinistri su tri etablirane vinarije koje su do sada već više puta odnosile ove značajne titule, ali i jedno veliko iznenađenje. Apsolutni pobjednik ove godine je vinarija Kozlović koja je odnijela nagrade za najbolji mladi teran iz berbe 2021. i najbolju zrelu malvaziju Santa Lucia iz berbe 2018. Posebnost je da grožđe za oba vina dolazi s najpoznatijeg istarskog "Grand Cru" položaja, legendarne Santa Lucije.

Zrela malvazija Santa Lucia osvojila je i nagradu za najbolju malvaziju na svijetu, ili kako to sad internacionalno, po uzoru na slične svjetske manifestacije, nosi ime "Best in Show 2022". Nagrada za najbolju svježu malvaziju otišla je u ruke vrijedne obitelji Dešković iz Kostanjice, što im je druga takva uz dvije za zreli teran koje su osvajali proteklih godina. Tradicionalno je nagrada za najbolji zreli refošk otišla preko Dragonje u slovensku Istru, a pobjednik je kao i lani "Capo d' Istria Refošk" iz berbe 2018. Glavni enolog Boštjan Zidar jedan je od najboljih enologa mlađe generacije u Sloveniji i njegovi su refoški svake godine sjajni.

A najveće ovogodišnje iznenađenje zbilo se u kategoriji zreli teran, gdje je nagrada otišla na Vrhuvštinu, u boutique vinariju Agapito, koju vodi mladi 22-godišnji student četvrte godine vinarstva u Poreču Paolo Agapito. Ovdje se od davnina prave dobra vina, a polako stasava novi naraštaj mladih vinara koji od Vrhuvštine stvaraju novu prepoznatljivu istarsku vinsku destinaciju. Teroir je veoma zanimljiv, vinogradi se nalaze na malim terasama, prevladava glineno tlo s utjecajem fliša ili tasela, a zrenje grožđa kasni barem deset dana za ostatkom Istre.

Vinar Agapito

Vinar Paolo Agapito

Obitelj Agapito od davnina se bavila vinom te je pokojni djed Milenko još u bivšoj državi na raznim natjecanjima osvajao nagrade. Paolo je vrlo vrijedan mladić, jer uz studiranje u Poreču svoje znanje svakodnevno usavršava radeći u jednoj od najboljih istarskih vinarija Tomaz, a k tome još u obiteljskoj vinariji stigne praviti šampionska vina. Paolo danas obrađuje 2,7 hektara vinograda koji se nalaze na različitim nadmorskim visinama pa je tako i na svakoj etiketi to naznačeno. U vinogradima ima još i malvaziju istarsku na koju otpada 40 posto uroda, njeguje i skoro zaboravljenu bijelu sortu duranija (brajdenica) te ostale sorte: trbljan, muškat žuti, borgonja, refošk, hrvatica, alicante i muškat crni.

Grožđe za šampionski teran brano je ručno u drugoj polovici listopada, nakon prerade macerirano je dvadeset dana pa je fermentiralo u inoxu i potom u drvu sve do veljače sljedeće godine. Potom je odležavalo u malim barrique bačvicama u trajanju od dvije godine te je onda punjeno u butelje. Vino krasi lijepa duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto. Pred kušanje vino sam ostavio u većoj čaši da se nadiše te se postupno počelo otvarati.

Miris je fin i ugodan, na prvo mirisanje dominiraju note zrelog bobičastog voća a prevladava zrela višnja u pratnji čokolade te suha šljiva. Na drugo mirisanje javlja se nota dima, crnoga papra te sladića. A na kraju mi dolazi još i veoma zanimljiv miris na koji mi je kod sličnog terana ukazao legendarni Oz Clarke, a to je miris stare crkve. To je mješavina vlage, prašine i raznog cvijeća koje se je ukorijenilo u crkvu kroz stoljeća, dakle kompleksnost mirisa je bogata.

Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane ima finu teranovu svježinu, fine tanine sitne granulacije, sjajnu mineralnost i srednje tijelo. Vino je u dobroj ravnoteži, intenzivnost okusa je izražena i trajnost okusa je trajna. Kakvoća okusa je fina dok se na aftertasteu javlja nota svježe višnje maraške. Ovaj teran je harmoničan, u izvrsnoj formi i u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još barem desetak godina. Enogastronomski sljubio sam ga uz domaće njoke sa šugom od kobasica.

Ime vina: Teran Riserva

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: vina Agapito

Lokacija: Marčenegla / ZOI hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 14 - 16°C

Gastro preporuka: Njoki sa šugom od kobasica

Ocjena: 9,5/10

Čaša: Riedel : Riedel Extreme Restaurant Shiraz Glass

Cijena (mpc): 120 kuna (kod vinara)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of