najzdravija dijeta na svijetu

Neće vam se svidjeti: EU bi iz mediteranske prehrane mogla izbaciti omiljenu namirnicu

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Znanstvenici razmatraju izbacivanje crnog vina iz mediteranske prehrane, koja se promovira kao najzdravija dijeta na svijetu, prenosi Index.

Uz ribu, maslinovo ulje, svježe voće i povrće, crveno vino u umjerenim količinama oduvijek se smatralo jednim od razloga za dulji životni vijek stanovnika južne Europe jer spojevi pronađeni u kožici grožđa mogu pomoći u obrani od bolesti srca, raka i demencije. Mediteranska prehrana obično preporučuje malu čašu ili dvije crnog vina dnevno uz obroke.

Ali neka istraživanja sugeriraju da ne postoji sigurna količina alkohola i da je najbolja potpuna apstinencija.

Europsko istraživačko vijeće financiralo je četverogodišnju studiju u kojoj je sudjelovalo 10.000 Španjolaca, kako bi se vidjelo kako umjerena konzumacija vina utječe na zdravstvene probleme kao što su bolesti srca, rak i dijabetes.

Dr. Miguel Martinez-Gonzalez, koji vodi ispitivanje na Sveučilištu Navarra u Pamploni, Španjolska, prošlog je mjeseca objavio rad pod naslovom "Trebamo li ukloniti vino iz mediteranske prehrane?". Naime, njegovo istraživanje sugerira da bi to smanjilo učinkovitost dijete, ali se boji poticanja ljudi na prekomjerno pijenje.

Ako Europska unija prihvati zaključke dr. Miguela Martineza-Gonzaleza i njegovog tima, crno vino više neće biti na popisu namirnica uključenih u mediteransku prehranu, piše Daily Mail.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum