MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Sve su žene Wonder Woman, svaka ima svoje specifične "super-moći"

| Autor: Vanesa Begić
(Thelma i Louise)

(Thelma i Louise)


Svakodnevni život često nije filmski. Znaju to tisuće žena koje iz dana u dan žongliraju u raznim ulogama: majki, supruga, radnica, prijateljica… Katkad nadahnu i filmske umjetnike, koji velike priče o snažnim ženama prenose na filmsko platno te njima utječu na milijune žena širom svijeta.

Državni zavod za statistiku tom prilikom se u povodu Međunarodnog dana žena prisjetio filmova u kojima glavnu riječ imaju žene te povezao ih, naravno, sa statističkim podacima o ženama.

Snažne žene

- Iako je u svijetu stripa i filma samo jedna »Wonder Woman«, mi bismo rekli da su sve žene čudesne te da svaka ima svoje super-moći, pa tako i žene u Hrvatskoj, kojih je prema procjeni stanovništva sredinom 2022. bilo 1.995,130. Činile su 51,7 posto stanovništva, a njihova prosječna dob bila je 46,0 godina. Kad se spomenu snažne ženske uloge u svijetu filma, mnogima je jedna od prvih asocijacija Erin Brockovich, lik samohrane majke i nezaposlene žene koja se u nezavidnim uvjetima bori protiv sustava te ga svojom upornošću i nepokolebljivošću uspijeva pobijediti. Iako njezin lik ne možemo dovesti u izravnu vezu sa sljedećim podatkom, spomenimo da je prema popisu 2021. u Hrvatskoj 178.851 obitelj činila majka s djecom, navode.

(Thelma i Louise)(Erin Brokovich)

Priču o sudbinama četiriju sestara različitih osobnosti, koje hrabro kroje vlastiti životni put, gledamo u filmu »Male žene«, a inspirativnih djevojčica i djevojaka, usudili bismo se zaključiti velikih žena, zasigurno ima mnogo i u Hrvatskoj u obiteljima koje imaju četvero ženske djece. Njih je prema Popisu iz 2021. bilo 1.000.

Da se žene na poslovnom planu često suočavaju s preprekama, još i u 2024., nažalost nije velika novost. Filmova o ženama koje su svojim poslovnim pothvatima mijenjale povijest ima više, no mi smo za ovaj prikaz odabrali onaj čiji ga naslov najbolje opisuje »Skrivene junakinje«. Stvarna je to priča iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, kad je skupina afroameričkih matematičarki odigrala snažnu ulogu u uspjehu NASA-e. U današnje doba, na sreću, žene u znanosti više nisu tolika rijetkost. U Hrvatskoj je tako u 2022. evidentirano 8.439 istraživačica, a činile su 48,4 posto u ukupnom broju istraživača.

- Ženu koja ne odustaje od svojih snova, samohranu majku koja se bori protiv predrasuda i osuda okoline, ujedinjujući mještane i zavodeći ih slatkastim okusima, opisuje film »Čokolada«. Glavni lik - šarmantnu i predanu vlasnicu »čokoladarnice« - u današnjim bismo uvjetima nazvali poduzetnicom i obrtnicom. Stoga su iz Državnog zavoda za statistiku izdvojili brojke o ženama zaposlenima u obrtima u posljednjih osam godina.

Barbie

Tu treba spomenut da ona koja se izvrsno snalazi u svakoj profesiji i ulozi jest Barbie. Film posvećen najpoznatijoj lutki na svijetu, »Barbie«, obilježio je proteklu godinu. Ova je lutka tijekom povijesti bila doslovno u svim ulogama.

Kako žena može rasti i razvijati se kad sama sebi otvori vrata za prilike, pokazuje film »Jedi, moli, voli«, u kojem glavni ženski lik životnu promjenu započinje putovanjem.

- Kultni film koji slavi pravo izbora, slobodu, ali ponajprije žensko prijateljstvo, snimljen je početkom devedesetih. Za volanom te uspješnice bile su »Thelma i Louise«, a spomenut ćemo da je udio vozačica u 2022. u Hrvatskoj bio 42,7 posto, navode iz Državnog zavoda za statistiku.

Što se animiranih filmova tiče, posljednjih su godina u prvi plan došle male heroine poput Meride hrabre, Mulan i Moane, a zasigurno ne postoji djevojčica koja nije zamišljala sebe kao jednu od sestara Ane i Elze, likova filma »Snježno kraljevstvo«.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini