ELVIS LENIĆ, Redatelj dokumentarnog filma "Brod"

Da su "Uljanikovi" menadžeri kojim slučajem imali nos za trendove kao hollywoodski producenti, mislim da brodogradilište sigurno ne bi propalo

| Autor: Bojana Čustić Juraga
Plakat filma (PROMO)

Plakat filma (PROMO)


"Brod", dugometražni dokumentarac Elvisa Lenića, koji će u subotu u Areni s početkom u 21.30 sati zatvoriti 70. Pulski filmski festivala, filmski je requiem "Uljaniku" i njegovoj slavnoj industrijskoj, gospodarskoj i društvenoj prošlosti. Film je to koji donosi pogled iznutra iz same utrobe Uljanika, danas ljušture nekadašnjeg brodograđevnog giganta koji je propao nakon 160 godina svoje slavne prošlosti.

"Brod" je duboko emotivan film koji od prvog do zadnjeg kadra, nosi osjećaj boli i tuge, bar iz perspektive nas Puljana, u čijoj je osobnoj i kolektivnoj memoriji "Uljanik" uvijek bio simbol grada. Razgovor s Elvisom Lenićem, koji je redatelj, scenarist i autor fotografije filma, otvaram pitanjem, koji je i on postavio svojim sugovornicima, bivšim uljanikovcima: Zašto je propao "Uljanik"? Je li se to moglo spriječiti?

- Da citiram jednog protagonista svojeg filma - "Uljanik" je propao zbog više razloga a ne samo jednoga, a ti razlozi ulaze u sferu ekonomskog, političkog, organizacijskog i tako dalje. Jest da su mnogi od tih elemenata danas bitno drugačiji nego što je to bilo na "Uljanikovim" vrhuncima 1970-ih i 80-ih, ali da je bilo dobre volje i pameti mislim da baš do ovoga nije moralo doći.

Elvis Lenić (Arhiva Glasa Istre)Elvis Lenić (Arhiva Glasa Istre)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini