IZ ZNANSTVENE PERSPEKTIVE

Istraživanje o pranju rublja: Kako prati pojedinu odjeću, da vam što dulje traje

| Autor: Portal NoviList.hr
Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


"Koristeći kraće i hladnije cikluse pranja, odjeća će trajati dulje", zaključuju.

Stručnjaci sa Sveučilišta Leeds i specijalisti iz kompanije Procter & Gamble dali su novi uvid o utjecaju pranja odjeće na njezinu boju te pucanje, prenosi Science Daily. Svaka "tura" odjeće u perilici za rublje, oslobađa na tisuće čestica mikrovlakana koje završavaju u odvodu. Mnoge stižu do plaža i oceana gdje mogu ostati godinama, a postoji mogućnost i da ih progutaju morske životinje.

Ova je studija ispitivala utjecaj ciklusa pranja perilice rublja na odjeću, a zaključak je da i ciklus pranja i temperatura vode mogu strašno utjecati na rok trajanja odjeće. Uočen je njihov utjecaj i na ispiranje boje te na broj mikrovlakana koji se otkida s naših omiljenih krpica.

Vodeća autorica studije Lucy Cotton kaže da su upoznati s opasnošću koje na okoliš ima "brzo odbačena moda", ali da su svjesni kako se i potrošači žale na to da im je odjeća izgubila formu, mekoću i boju nakon manje od pet pranja. "Koristeći kraće i hladnije cikluse pranja, odjeća će trajati dulje", kaže Cotton.

Na kraju su zaključili da su majice puno duže imale svoju boju, ako su se prale na kratkom ciklusu i u hladnijoj temperaturi. 

Kraći programi i pranje na nižim temperaturama, smanjilo je i prijelaz boje s jednog komada odjeće na drugi. 

Pranje na nižim temperaturama u bržem programu, smanjilo je oslobađanje mikrovlakana za 52 posto, a izbjeljivanje boje za 74 posto.

"Naša otkrića mogu pomoći u smanjivanju količine nevidljivih komada plastike u okolišu. Sintetička mikrovlakna oslobađaju se prilikom svakog pranja i više od trećine ih dospije do oceana. Ali mikrovlakna iz pamuka i drugih prirodnih izvora također su u velikom broju otkrivena u moru, pa smo zabrinuti i za njihov utjecaj na životnu sredinu. Naše istraživanje pokazuje da ljudi mogu smanjiti broj mikrovlakana u okolišu, barem kad je u pitanju način na koji peru odjeću", objašnjava koautor studije Richard Blackburn.

Osim što se ovim programima smanjuje broj mikrovlakana u okolišu, također se troši i manje električne energije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum