ZAPLJENA NA PODRUČJU KANFANARA

Istraživali požar auta pa otkrili arsenal oružja i eksploziva


Dvadeset ručnih bombi, upaljač ručne bombe s detonatorom i metalno tijelo ručne bombe s eksplozivnim metkom, MGV 176 strojnicu, spremnik, prigušivač za strojnicu, dvije bajunete, četiri elektronske sklopke s tajmerom, dva okvira i čistilicu za pištolj, vježbovni satni upaljač, dvije detonatorske kapisle, dva sporogoreća štapina, oko sedam kilograma vojnog i gospodarskog eksploziva te 489 komada raznog streljiva, otkrila je policija u pretrazi doma 54-godišnjaka s područja Kanfanara.

Zanimljivo je da je arsenal eksploziva i oružja kod 54-godišnjaka otkriven u sklopu kriminalističkog istraživanja rovinjske policije nad 32-godišnjakom s područja Buja zbog podmetanja požara na automobilu u Rovinju.

O otkrivanju oružja i općenito kriminalističkom istraživanju danas je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi istarskoj izvijestio novi načelnik Sektora kriminalističke policije PU istarske Mladen Matika.

On je kazao da je u subotu 24. veljače rovinjska policija zaprimila dojavu oko 1.10 sati da u Ulici San Marko gori automobil Fiat u vlasništvu 31-godišnjaka. Obavljenim očevidom utvrđeno je da je automobil zapaljen, a policija je posumnjala u 32-godišnjaka s područja Buja te je uz sudski nalog pretraženo vozilo kojim se on koristi. U njemu je policija pronašla tri spremnika za gorivo, dalekozor za noćno gledanje, fotoaparat i masku za varenje. Kriminalističkim istraživanjem je nadalje utvrđeno da je 32-godišnjaka na zapaljenje Fiata nagovorio i potaknuo 54-godišnjak s područja Kanfanara.

Budući da je postojala sumnja da bi stariji muškarac mogao posjedovati eksplozivne tvari i zabranjeno oružje pretragu doma 54-godišnjaka policajci su obavili zajedno s djelatnicima Odjela protueksplozijske zaštite i psom za detekciju eksploziva.

Pronađeno oružje i eksplozivna sredstva, kazao je Matika odgovarajući na upit novinara, nemaju veze s terorizmom a zasad nije poznato je li ih 54-godišnjak namjeravao prodati. Bombe, vojni eksploziv i streljivo, odnosno formacijska sredstva su iz vremena bivše Jugoslavije, odnosno proizvedeni su za JNA dok su noževi nešto stariji. Ima međutim i elektronskih sklopova koji su najnovije proizvodnje i najvjerojatnije su nabavljeni preko interneta, pojasnio je pripadnik Odjela protueksplozijske zaštite koji je bio prisutan na konferenciji za novinare.

Motiv zapaljenja automobila u vlasništvu 31-godišnjaka, odnosno zašto je 54-godišnjak nagovorio i potaknuo 32-godišnjaka da ga zapali zasad još nije razjašnjen. Najstariji muškarac otprije je poznat policiji po kaznenim djelima s elementima nasilja te je u četvrtak navečer uz kaznenu prijavu za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te poticanje na počinjenje kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom predan u pritvorsku jedinicu. Dan ranije, u srijedu navečer u pritvorskoj je jedinici bio i 32-godišnjak osumnjičen za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. No on je pušten na slobodu uz mjere opreza dok će državno odvjetništvo za 54-godišnjaka najvjerojatnije zatražiti od suca istrage određivanje istražnog zatvora.

(M. KOŠTA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum