ROVINJ

Međunarodni susret starodobnih vozila: HISTRIA CLASSIC JE POSTALA PUNOLJETNA

Organizator je polazio od toga da je Histria classic prvenstveno turistička promidžba Istre i prilika da se sudionicima predstavi ono najljepše na poluotoku, pri čemu se prednost davala nedovoljno poznatim ljepotama njegove unutrašnjosti, a termin održavanja u predsezoni je doprinos produljenu odnosno anticipiranju turističke sezone

| Autor: Glas Istre


U organizaciji Auto kluba Istra Oldtimer iz Rovinja, ovaj vikend održano je 18-to izdanje najstarijeg i najkvalitetnijeg   međunarodnog susreta starodobnih vozila Histria classic. Osim prisilne pauze u 2020. godini sva izdanja Histria classica ponudila su vrhunski organizaciju, brojne zanimljivosti i gastronomske delicije te zadovoljili brojne sudionike kojih je u proteklih 18 godina bilo sa svih strana svijeta.

Sam događaj u svojim je počecima bio natjecateljski, s brojnim ispitima preciznosti na otvorenim putevima, što pored zanimljivosti od sudionika traži koncentraciju i iskustvo, a znalo je izazvati i nezadovoljstvo onih koji u svojim natjecateljskim ambicijama nisu polučili očekivane rezultate.

Vožnjom po putevima unutrašnje Istre

Organizator je polazio od toga da je Histria classic prvenstveno turistička promidžba Istre i prilika da se sudionicima predstavi ono najljepše na poluotoku, pri čemu se prednost davala nedovoljno poznatim ljepotama njegove unutrašnjosti, a termin održavanja u predsezoni je doprinos produljenu odnosno anticipiranju turističke sezone. Stoga je za svoju punoljetnost Histria classic izostavila natjecateljski dio u korist turističke vožnje u nekoliko etapa koje su ove godine ukupno iznosile 140 kilometara.

Zajednička fotografija sudionika susreta (Snimila Romana Daka)

Vožnjom po etapama kroz još uvijek netaknute prirodne ljepote Istre, što je od sudionika zahtijevalo vještinu u orijentaciji, čitanju putne knjige te pronalaženju pravih puteva, dalo je 18-om izdanju ovog jedinstvenog eventa potrebnu dinamiku i omogućila   svakoj posadi aktivno sudjelovanje. Time je izbjegnuta zamka statičnih izložbenih susreta oldtimera koji sudionicima ne pružaju nikakav aktivni događaj i koji nakon razgledavanja vozila gube svrhu.

Ovakva vrsta događanja pred organizatore postavlja određena ograničenja jer prvenstveno limitira broj posada sudionika, uslijed čega nije moguće omogućiti sudjelovanje svim zainteresiranim pa je Histria classic izabrala kvalitetu ispred kvantitete. Tako se na startu u godini u kojoj je Histria classic postala punoljetna pojavilo svih 50 vozila koje je organizator mogao primiti, a njegove posade, koje su se u petak okupile u Rovinju startale su s rovinjskog gradskog trga u 9.30 sati te se uputile u Sv. Petar u Šumi na degustaciju suhomesnatih delicija lokalnog proizvođača te posjetili sajam "S klobasicom u Europu".

Ručalo se u Gologoričkom Dolu

Dio trase od Cerovlja do Gologoričkog Dola oduševio je sudionike koji su se ove godine skupile iz Italije, Njemačke i naravno pored domaćih posada iz kluba organizatora i iz ostalih krajeva Hrvatske, a posebna zanimljivost bila je posada iz daleke Švedske. Ručalo se u lokalnoj konobi čije se delicije temelje isključivo na domaćim namirnicama pripremljenim na tradicionalni način , što je oduševilo sve, kao i činjenica da u Gologoričkom Dolu nema mobitelskog signala što ga čini jednom od posljednjih oaza mira i mogućnosti barem privremenog izlaska i zaborava svakodnevnice.

Povratak u prošlost (Snimila Romana Daka)

Zatim je krenula poslijepodnevna etapa lokalnim putevima kroz šumu i hlad toliko potreban u vrućoj suboti. Uslijedio je predah za okrjepu u kampu Colone u priobalju Bala gdje su gosti uživali u degustacijama domaćih vina uz samo more u prekrasnom sunčanom danu kojim je priroda počastila Histriu classic za njegovu punoljetnost.

Izložba starodobnih ljubimaca

I konačno uslijedio je povratak na početak, na rovinjski trg i tradicionalnu zajedničku riblju večeru u restoranu Brancin, uz podjelu fotografija svakoj posadi, prigodne plakete i naravno boce domaćeg vina. Nedjeljno jutro bilo je tradicionalno rezervirano za kavu u kultnoj Batani i kratku izložbu starodobnih ljubimaca sudionika na gradskog trgu kako bi i oni brojni gosti koji to nisu uspjeli dan ranije na startu, mogli razgledati atraktivna vozila sudionika.

Postavljanje naljepnica međunarodnog susreta starodobnih vozila Histria classic (Snimila Romana Daka)

Zadovoljstvo sudionika i pohvale koje su svi odreda uputili organizatoru, potvrdilo je Histriu classic kao punoljetnu i   profesionalnu manifestaciju što je rezultat iskustva, znanja, te nadasve pozitivnog stava prema stvarnosti, što jamči uspjeh na koji su organizatori ponosni. Ovogodišnjim izdanjem mogu biti ponosne i Turističke zajednice Rovinja i Bala te Maistra, bez kojih ovaj događaje ne bio ono što jest kao i brojni prijatelji kluba koji su doprinijeli uspjehu događaja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini