Nova pravila na snazi

Promjene za vlasnike automobila: Donesena nova pravila u vezi prometnih nesreća

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ove godine uvedene su promjene važne za sve vlasnike automobila. Izmjenom Zakona o obveznim osiguranjima u prometu one koji pobjegnu s mjesta nesreće čekaju dodatne sankcije - gube prava iz obveznog osiguranja, a osiguravateljske kuće mogu se naplatiti u maksimalnom iznosu od 12 prosječnih neto plaća, piše HRT

Policija je evidentirala 34.000 prometnih nesreća u protekloj godini. Kada se dogodi nesreća, dužni ste reagirati.    

- Kada se radi o prometnim nesrećama s materijalnom štetom, s drugim sudionikom treba ili popuniti EU izvješće, razmijeniti podatke, dok u situacijama s ozlijeđenim osobama, dužni ste pozvati policiju, ostati na mjestu događaja i pomoći unesrećenim sudionicima, naglasio je Nikola Milas, pomoćnik voditelja Službe prometne policije.

Ipak, nije rijetkost da počinitelj prometne nesreće pobjegne. Konkretno, od 10.000 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, koliko ih je bilo u prošloj godini, pobjeglo je čak 166 vozača. Od ukupno 24.000 prometnih nesreća s materijalnom štetom, pobjeglo je 4730 vozača.

- U zadnjih 10 godina, kada se radi o prometnim nesrećama s poginulim osobama, nismo još imali situaciju da u konačnici nismo pronašli počinitelja koji je skrivio tu prometnu nesreću, rekao je Nikola Milas, pomoćnik voditelja Službe prometne policije.

Kazne za njih već postoje, najviše do 2650 eura. A od ove godine provode se i dodatne sankcije. Gube se prava iz obveznog osiguranja.

Hrvatski ured za osiguranje:

"Uvođenjem ove odredbe želi se dodatno smanjiti broj prometnih nesreća s obzirom na činjenicu da vozači pod utjecajem alkohola ili droga više nemaju mogućnost bijega s mjesta prometne nesreće kao okolnosti koja bi ih oslobodila od gubitka prava iz osiguranja."

Što znači da će osiguravajuća kuća oštećenom namiriti štetu, ali onda će se naplatiti od svojeg osiguranika koji je s mjesta nesreće pobjegao. Novost je i da sami birate tko će vam popraviti štetu te tu ponudu prilažete osiguravateljskoj kući.

- Sada više neće biti potrebno da ovi koji su oštećeni odlaze u osiguravajuće društvo, nego u ovlaštene servise koji će na temelju te procjene napraviti pravu procjenu i na temelju toga potražiti naknadu štete, naglasio je Rajko Horvat, prometni stručnjak.

A osiguratelj je dužan u roku od 60 dana poslati odluku o odštetnom zahtjevu. Osiguravateljske kuće nisu dužne u fizičkom obliku osigurati vam europsko izvješće pa ga nije loše pribaviti u centru za tehnički i imati u vozilu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini