NE SAMO AUTOMOBILI

Renaultovi električni automobili iz tvornice bez CO2

| Autor: Edi Prodan
(Foto: Renault)

(Foto: Renault)


Nulta stopa ugljičnih emisija: upravo se to Renault Grupa obvezala postići u centru ElectriCity i tvornici u Cléonu do 2025., a zatim i u cijelom svom industrijskom poslovanju do 2030. Da bi u tome uspjela, trebalo je osigurati korištenje energije s niskim udjelom ugljika i povećati energetsku učinkovitost, što pak zahtijeva praćenje i kontrolu potrošnje tvornica u stvarnom vremenu. Sve to bio je velik izazov za timove Renault Grupe. Pa ipak, uspjeli su ga nadići uz Ecogy, portal koji je Grupa razvila u rekordnom vremenu i koji već sada daje rezultate. No, što je uopće Ecogy? Kako se upotrebljava? Koje konkretne mjere donosi i koliko energije zapravo štedi?

Kao da vozite automobil bez instrumentne ploče: tako bi Renault Grupa, slikovito rečeno, upravljala potrošnjom električne energije u svojim tvornicama bez portala Ecogy. Taj alat, koji mjeri potrošnju u stvarnom vremenu i zatim obrađuje i analizira podatke, ključan je za poboljšanje energetske učinkovitosti svake tvornice te, u konačnici, pomaže Grupi da ostvari svoj cilj nulte stope ugljičnih emisija. Naša dva stručnjaka objašnjavaju zašto je portal Ecogy tako važan.

(Foto: Renault)(Foto: Renault)

U tvornici su ugradili niz brojila za komprimirani zrak, plin i struju kako bi dobili jasniju predodžbu potrošnje i preciznije prepoznali prilike za uštedu. U tom je cilju razvijen i Ecology - novi digitalni alat koji vrlo brzo analizira rezultate

Industrijski pogoni naime troše golemu količinu energije. U 2021. godini tvornice Renault Grupe u Europi utrošile su 4 TWh energije, uključujući 2,1 TWh u Francuskoj. To je dovoljno energije za godišnju opskrbu grada s 2,2 milijuna stanovnika – primjerice središta Pariza.Te brojke daju naslutiti goleme uloge povezane s poboljšanjem energetske učinkovitosti u tvornicama Renault Grupe kroz inovacije i digitalnu tehnologiju u okviru industrije.

Prvi korak u strategiji energetske učinkovitosti Renault Grupe, i prvi korak u izgradnji sustava koji je prerastao u portal Ecogy, bilo je postavljanje 10.000 senzora u radionice (uključujući 1500 u 2022.) i povezivanje 8500 procesa u oblak, uglavnom u tvornicama, ali i u uredima (tehnološka središta) kako bi se dobio jasan uvid u to koliko se energije troši.

Grijanje je također razlog zašto lakirnica troši 39 posto ukupne energije u jedinici za proizvodnju karoserija. Strojna je obrada na drugome mjestu sa 16 posto, dok je grijanje tvorničkih objekata na trećem mjestu s 10 posto.

Senzori u tvornici u svakom trenutku šalju podatke u oblak. Riječ je o golemoj količini podataka. Da bi se te podatke grupiralo, obradilo, analiziralo i njima upravljalo, trebao je alat koji će zamijeniti zastarjele.

Ecogy je učinkovit, jednostavan za upotrebu i sve ostalo što biste od takvog sustava očekivali. Danas više od 350 korisnika upravlja podacima koje prikupljaju senzori te ih analizira. 33 voditelja u području nadzora energetske potrošnje sastaju se jednom tjedno kako bi razmijenili najbolje prakse, razgovarali o specifičnim ciljevima, osigurali optjecaj posebnih nadzornih ploča koje su izradili (kojih je trenutačno 2000 i čiji broj raste) i razmijenili savjete.

Budući da smanjenje ugljičnog otiska i ušteda energije idu ruku pod ruku, platforma prikuplja podatke i od dobavljača energije. U tvornici u Batillyju, gdje se proizvodi lako gospodarsko vozilo Master, senzori sada reguliraju zavjese toplog zraka kod brzopokretnih rolo vrata koja povezuju unutrašnji i vanjski dio zgrade. Taj je sustav smanjio gubitke topline za 80 posto, što na godišnjoj razini iznosi 80 tisuća eura.

U tvornici u Sandouville, gdje se proizvodi Trafic, varijatori brzine ugrađeni su na električne motore jedinica za zavarivanje. Jednostavnom prilagodbom tempa procesa, ti su uređaji smanjili potrošnju za 7 posto. U tvornici u Cléonu, gdje se proizvode motori i mjenjači, senzori su otkrili nepravilne postavke klimatizacije u jednom od strojeva, a vraćanjem sustava na tvorničke postavke potrošnja je normalizirana u tren oka!

Renault ima godišnje podatke za 25 lokacija koje portal Ecology prikuplja 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Taj rudnik podataka ima veoma važnu ulogu u upravljanju energetskom učinkovitošću uz pomoć najnaprednijih digitalnih alata. Poboljšanjem energetske učinkovitosti i kompaktnosti tvornica, emisije onečišćujućih tvari smanjene su za 25 posto, a zahvaljujući radu stručng tima, ali i efikasnosti dogotalnih pomagala, Renault Grupa je jedan od energetski najučinkovitijih proizvođača automobila u svijetu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum