102. GODIŠNJICA

VIDEO / Bentley 21. rujna 1921. prodao prvi automobil

| Autor: Autoportal
(Foto Volkswagen)

(Foto Volkswagen)


Premda je tvrtka Bentley osnovana 1919., Walter Owen Bentley je trebao čak dvije godine da prototip usavrši do razine s kojom je bio zadovoljan. Upravo je ta minucioznost u razvoju i bila ono što je razlikovalo Bentley od velike većine drugih proizvođača, tako da ne čudi što su njihovi automobili u vrlo kratkom roku stekli reputaciju kvalitetnih i izdržljivih sportskih modela.

Kupac prvog Bentleya bio je poznati playboy Noel van Raalte, koji je nekoliko godina ranije nastupio i na utrci Indy 500. Upravo će takav tip klijentele i definirati rane dane Bentleya, mladi bogati ljudi koji su pored drugih interesa voljeli i automobilske utrke.

Jedan od njih, Woolf Barnato, iz obitelji vlasnika južnoafričkih rudnika dijamanata i zlata, preuzet će vlasništvo nad tvrtkom 1926. i otpočeti njeno najslavnije razdoblje. Pobjedi na 24 sata Le Mansa iz 1924. pridodane su još četiri uzastopne, od 1927. do 1930., a prekrasni su automobili tvornice iz Cricklewooda prebrisali granice između trkaćih i cestovnih strojeva.

Nažalost, razdoblje financijske stabilnosti nije dugo trajalo, velika svjetska gospodarska kriza jako je pogodila proizvođače skupih automobila i Bentley se našao u stečaju. Godine 1931. otkupio ga je Rolls-Royce, prebacio proizvodnju u Derby i započeo drugu, sjajnu no ipak manje fascinantnu sagu, u kojoj kvaliteta neće biti upitna, ali će veze s trkaćim pistama biti prekinute.

W.O. Bentley će ubrzo napustiti kompaniju i prijeći u tvrtku Lagonda, a njegov će 6-cilindarski motor desetljećima će biti srce modela Aston Martin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater