GLASOVIRSKE MINIJATURE ZA NAJMLAĐE "PRPOŠNI GLASOVIR" HUGA JURJA OCVIRKA

Trinaestogodišnji kompozitor pokazao inventivnost i domišljatost


Glasovirske minijature za najmlađe Huga Juraja Ocvirka, pod nazivom "Prpošni glasovir" objavljene su zahvaljujući Jakši Zlataru i Istarskoj glazbenoj sceni mladih te predstavljene jučer u dvorani "Tone Peruška" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Posebnost ovoga izdanja leži u činjenici da je autor knjige 13-godišnji Hugo Juraj Ocvirk skladao sve ove kompozicije.

Maštoviti naslovi

- Zbirkom "Prpošni glasovir - Glasovirske minijature za najmlađe" prvi se put kod nas predstavlja mladi autor, 13-godišnjak koju je svoju potrebu za stvaralaštvom izrazio u deset skladbica maštovitih naslova. Hugo Juraj Ocvirk u svojim skladbama opisuje kako protječe dan ("Uporna budilica", "Nakon doručka", "Požuri u školu", "Veselo popodne", "Fažanski suton"), šaljivo se obraća baki ("Moja baka") te prijateljima iz životinjskog svijeta ("Mali mačić", "Radoznali vrabac", "Zaigrani psić"). Skladbe su nastale između 2015. i 2017. godine, a svaka od njih sadrži između deset i 40 taktova, kazao je profesor Jakša Zlatar.

On je nadalje napomenuo da u tim skladbama mladi kompozitor pokazuje inventivnost i domišljatost, napose što se tiče strukture. Prve tri skladbice imaju podnaslov gavotta i doista se oslanjaju na glavne karakteristike toga starog francuskog plesa, tempo im je umjeren, a mjere 4/4.

- Ali Hugo Juraj ima potrebu razbiti regularnu metriku taktova, pa u skladbi "Moja baka" nakon tri dvotakta najednom prekida niz jednim taktom i zatim sve ponavlja. U drugom dijelu nakratko modulira g-mol, a na kraju sve sretno završava akordima G-dura, ističe Zlatar.

Sam je mladi autor kazao da je završio tri razreda osnovne glazbene škole, no nastava mu je bila dosadna te je zatim odlučio sam se posvetit skladanju, te da osim za klavir sklada i za orkestar.

Nadareno dijete

Marlena Plavšić istaknula je važnost kreativnosti kod najmlađih, te koliko je važno da pri tome njihovi mentori i sami budu nadareni i kreativni, posebno pohvalivši ovog mladog svestranog i vrlo nadarenog umjetnika.

Skladbe iz te knjige izveli su sam mladi skladatelj, Marija Ticl, studentica Glazbene pedagogije na pulskoj Muzičkoj akademiji te Vesna Ivanović Ocvirk, Hugova majka te ujedno i pokretačica ciklusa "Vesna, glazbene mladice", izvevši skladbu "Fažanski suton", koja je ujedno najopsežnija i najsloženija.

Ova knjiga, rekli su predstavljači, primjerena je nastavnom programu glazbenih škola, posebice iz razloga jer ju je napisalo vrlo nadareno dijete, što će bez sumnje dodatno motivirati učenike. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater