ISTARSKI ULJARI NIŽU NAGRADE

Uljara San Antonio proglašena najboljom: Vrijeme je pokazalo da su ekološka ulja jednostavno bolja

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

U prvim mjesecima godine kreće evaluacija prošlogodišnje maslinarske sezone - sve što je bilo dobro ili loše u uzgoju i berbi maslina, preradi i proizvodnji ulja, ali i skladištenju, pokazuje se ovih mjeseci, i na tržištu, ali i na većim smotrama. A da se u Istri i prošle godine dobro radilo pokazuje berba medalja Istrana na 4. Festivalu maslina u Zagrebu, gdje je šampionom natjecanja proglašeno sortno ulje ližnjanskog obrta Magran Nikole Bodiša.

Dokaz da uljare u Istri dobro rade

Najbolje višesortno ulje imao je pulski Agroprodukt (podijelio je prvo mjesto s Danielom Sabadinom iz Kopra), a i najbolja uljara, zapravo tri, dolaze iz Istre - šampionat je pripao stanciji San Antonio iz Vodnjana, drugo mjesto Uljari Grubić iz Bala, a treće Uljari Benvegnu iz Krasice. I tu nagradama nije kraj.

- To je još jedan dokaz da uljare u Istri dobro rade. To nam je pokazatelj da dobro razmišljamo, da zaista imamo ulja s malo mana i da to što radimo, radimo ispravno, poručuje Marijan Marjanović, prvi čovjek tehnološki moderne uljare San Antonio kod Vodnjana. Uljara je otvorena 2014. i u njoj je odrađeno već pet uspješnih sezona, o čemu svjedoče brojna priznanja.

Isti vikend kada se u metropoli odvijao festival, u Dalmaciji se održavala druga velika maslinarska priredba - splitska Maslina. Nakon što je u Zagrebu Marjanović pokupio nagrade kao najbolji uljar i zlatne medalje za svojih pet ulja, a svih mu je pet ušlo i među prvih 20, valjalo je skočiti i do Splita da bi mu i tamo uručili zlato za pet ulja, zatim za karbonacu i bužu posebne plakete, a za bužu još i plaketu za vrhunski premium ekstradjevičanskog maslinovog ulja.

Ekološka ulja otvaraju šire tržište

- Time pokazujemo svoju dosljednost, kod nas nema oscilacija. Kupac zna iz godine u godinu što može očekivati od našeg ulja, kaže nam Marjanović.

Zanimljivo je da su ovog puta na natjecanju u Zagrebu posebno dobro kotirala ulja ekoloških proizvođača. Uz šampionsko eko-ulje obrta Magran, i drugo i treće mjesto osvojila su ekološka ulja iz Kopra i Izole. Upravo se ekološkim uzgojem i proizvodnjom, poznato je, diči i uljara San Antonio. Znači li to da "ekolozi" dobivaju posebne ocjene navelikim smotrama ili se njihova ulja zaista pokazuju boljima u kemijskoj i organoleptičkoj analizi.

- Ta su ulja jednostavno bolja od maslinovih ulja iz konvencionalnog uzgoja. To su činjenice. A stvarno treba reći da od Bodiševog ulja u Zagrebu nije bilo boljeg. Inače je tamo nastupilo dosta ekoloških proizvođača ode kojih je dosta njih koji su masline preradili upravo u našoj uljari, kaže Marjanović.

Smatra da mnogi još nisu na "ti" s ekološkom proizvodnjom pa se misli i da su maslinova ulja iz takve proizvodnje skuplja. Ali, napominje, on ne vidi neku razliku u cijeni za krajnjeg korisnika između ekološke i konvencionalne proizvodnje, ali se zato eko-proizvođačima otvara šire tržište.

O zadruzi se sve rjeđe priča

Još jedna potvrda uspješne godine je plasman udruge Agroturist iz Vodnjana na treće mjesto u "ekipnoj" kategoriji. Prema kriteriju da se uzimaju ocjene tri najbolja ulja iz udruge, uspješniji od Vodnjanaca bili su Zagrebački maslinarski institut i udruga DOSI iz Kopra.

- Priznanje je to za Agroturist, za njegov rad jer vodi brigu o zaštiti maslina i kontroli i praćenju štetnika, pomaže i maslinarima s edukacijom da bi bili još bolji. Ali, Agroturist bi se trebao i više pobrinuti da pomogne malim maslinarima da lakše prodaju ulje, smatra Marjanović, i sam član te vodnjanske poljoprivredne udruge. Zajednički plasman ulja svojedobno je bio planiran kroz vodnjansku zadrugu, no priča nije zaživjela, a o zadruzi se u Vodnjanu i sve rjeđe priča.

- Istina, zato bi taj zadatak trebala preuzeti udruga. Već 20 godina sadimo masline, a nitko se nadležan nije pitao kako će se to ulje prodati. Dobar seljak, dobar poljoprivrednik, ne mora biti i dobar trgovac niti marketinški stručnjak. Tu ulogu netko mora preuzeti za njega. Pa ako već nije moguće plasirati ulje, onda barem da mu se omogući da proda masline, a problem je i što ovdje nema većeg i organiziranog otkupa maslina. Činjenica je da mnogi maslinari ne uspijevaju prodati svoje ulje, zaključuje Marjanović riječima koje mnogi ne žele čuti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini