Sat sudnjeg dana

Znanstvenici upozorili: Slika je prilično mračna, ostalo nam je samo 90 sekundi do ponoći. Ovo su najveće prijetnje 

| Autor: Glas Istre
(Pexels)

(Pexels)


Znanstevnici iz organizacije Bilten atomskih znanstvenika postavili su svoj "sat sudnjeg dana", namijenjen ilustriranju egzistencijalnih rizika za svijet, na 90 sekundi do ponoći, kao i lani kad je prvi put bio najbliže ponoći otkako je predstavljen 1947. godine, prenosi index.hr

Rizik isti kao i lani, no to nije pokazatelj da je svijet stabilan

Znanstvenici su naveli ruske akcije i prijetnje u vezi s nuklearnim oružjem uslijed invazije na Ukrajinu, rat u Gazi s nuklearnim naoružanjem Izraela te pogoršanje klimatskih promjena kao najvažnije čimbenike koji podižu razinu rizika za globalnu katastrofu. Naveli su i moguću opasnost od korištenja i zloporabe umjetne inteligencije

"Žarišta sukoba diljem svijeta nose prijetnju nuklearne eskalacije, klimatske promjene već uzrokuju smrt i razaranje, a disruptivne tehnologije poput umjetne inteligencije i bioloških istraživanja napreduju brže nego zaštitne mjere protiv njihove zloporabe", rekla je Rachel Bronson, predsjednica i glavna izvršna direktorica Biltena. Dodala je da zadržavanje sata na istoj razini u odnosu na prethodnu godinu "nije pokazatelj da je svijet stabilan".

Rizici: Ukrajina, Bliski istok, klimatske promjene, umjetna inteligencija...

Ruska invazija velikih razmjera na Ukrajinu, koja traje već gotovo dvije godine, eskalirala je napetosti sa Zapadom do najopasnijih razina od Hladnog rata.

"Trajni kraj ruskog rata u Ukrajini čini se dalekim, a korištenje ruskog nuklearnog oružja u tom sukobu ostaje ozbiljna mogućnost. Prošle godine Rusija je poslala brojne zabrinjavajuće nuklearne signale", rekla je Bronson.

Navela je i odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina iz veljače 2023. o suspendiranju ruskog sudjelovanja u novom START ugovoru sa Sjedinjenim Državama, koji je ograničio strateške nuklearne arsenale dviju zemalja. Sjedinjene Države i Rusija zajedno drže gotovo 90% svjetskih nuklearnih bojevih glava, dovoljno da višestruko unište planet.

Bronson je citirala i Putinovu najavu iz ožujka 2023. o ruskom raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji i usvajanje zakona u ruskom parlamentu iz listopada iste godine o povlačenju iz globalnog sporazuma o zabrani testiranja nuklearnog oružja.

Ruski analitičar Sergej Karaganov prošle je godine također govorio o potrebi nuklearnih udara u Europi kako bi se zastrašili i "otrijeznili" neprijatelji Moskve.  

"Slika je prilično mračna"

Kontrola nuklearnog naoružanja trenutno ne postoji, a tri najveće sile utrkuju se u nuklearnom naoružavanju, rekao je Alexander Glaser sa Sveučilišta Princeton, član odbora stručnjaka za nuklearnu tehnologiju i znanost o klimi. "Slika je prilično mračna s nuklearne strane ove godine", dodao je.

S druge strane, Izrael je u ratu s Hamasom u Gazi otkako je palestinska islamistička skupina pokrenula napade u južnom Izraelu u listopadu 2023.

"Izrael je također nuklearna država, a posebno zabrinjava to što bi sukob mogao eskalirati u širi regionalni rat i potencijalno uvući nuklearne sile u sukob", rekla je Bronson.

Klimatske promjene važan čimbenik i rizik za katastrofu

"Svijet je ušao u neistraženo područje, 2023. godina bila je najtoplija u povijesti, a globalne emisije stakleničkih plinova nastavile su rasti", kaže Bronson. "I globalna temperatura i temperatura površine mora u sjevernom Atlantiku oborile su rekorde, a morski led na Antarktici bilježi najniže razine otkako postoje satelitski podaci", tvrdi.

Bronson je dodala da iako je 2023. bila rekordna godina za čistu energiju s 1.7 bilijuna dolara novih ulaganja, investicije u fosilna goriva ukupno su iznosile gotovo bilijun dolara. Bronson je trenutne napore za smanjenje emisija stakleničkih plinova ocijenila "nedostatnima za izbjegavanje opasnih ljudskih i gospodarskih utjecaja klimatskih promjena, koje nerazmjerno utječu na najsiromašnije ljude na svijetu".

Što je sat sudnjeg dana?

Sat sudnjeg dana, hipotetski sat koji mjeri koliko nas dijeli od apokalipse, osmislili su znanstvenici. Predstavlja prosudbu vodećih znanstvenika i stručnjaka za sigurnost o opasnostima za ljudsku egzistenciju. Odluku o vremenu koje pokazuje sat sudnjeg dana donosi tim znanstvenika, među kojima je i 13 dobitnika Nobelove nagrade.

Sat je 1947. bio postavljen na sedam minuta do ponoći, a dosad najkritičnije godine, kada je otkucavao dvije minute do ponoći, bile su 2018. i 2019. zbog neuspjeha u borbi protiv klimatskih promjena i nuklearne utrke te 1953. zbog američkih i ruskih nuklearnih pokusa. Najsigurnija godina bila je nakon kraja Hladnog rata 1991., kada je pokazivao 17 minuta do ponoći.

Bilten atomskih znanstvenika osnovali su 1945. Albert Einstein, Robert Oppenheimer i drugi znanstvenici koji su radili na projektu Manhattan, kojim je proizvedeno prvo nuklearno oružje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater