AZVO: 

U idućoj akademskoj godini više od 25 tisuća novih studenata

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Denis Kapetanović / Pixsell)

Ilustracija (Snimio Denis Kapetanović / Pixsell)


Pravo upisa na neki od studijskih programa u ljetnom upisnom roku za upis u akademsku godinu 2023./2024. ostvarilo je 25.441 kandidata, pokazuju konačne rang-liste objavljene u srijedu na mrežnoj stranici postani-student.hr, priopćila je Agencija za znanost i visoko obrazovanje.  

Ukupno 30.753 prijavljenih kandidata (225 kandidata više nego prošle godine) moglo je birati između 921 studijskog programa na kojima je ukupna upisna kvota 39.066, a u odnosu na prošlu godinu, pravo upisa ostvarilo je 184 kandidata manje, navodi AZVO.

Nakon objave konačnih rang-listi u ljetnom upisnom roku ostalo je slobodno 13.625 mjesta.

Pravo upisa na privatna visoka učilišta ostvario je 1651 kandidat, odnosno 243 više nego prošle godine.

Uzevši u obzir omjer broja prvih izbora i kvote, najveći je interes za studijske programe Sestrinstva (izvanredni na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu), Fizioterapije (Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu), Izobrazbe trenere, smjer Kondicijska priprema sportaša (Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Sestrinstva (Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku) te Grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija (Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci).

Prošle je godine na prvom mjestu bio studij Izobrazba trenera, smjer Kondicijska priprema sportaša (Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Najveći broj prijava prvog izbora imali su Poslovna ekonomija (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo (Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu), Poslovna ekonomija (stručni na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu), Pravo (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu) te Medicina (Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Kandidati koji u ljetnom roku nisu ostvarili pravo upisa, mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok.

Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku počet će nakon provedenih upisa u ljetnom upisnom roku za studijske programe na kojima je ostalo mjesta (prijave će se otvarati pojedinačno za svaki studijski program) i trajat će do 18. rujna kada će biti objavljene i konačne rang-liste.

Dodatne informacije o prijavama i upisima na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj mogu se pronaći na mrežnim stranicama www.studij.hr i www.postani-student.hr.

Popis visokih učilišta i studijskih programa s brojem ostvarenih prava upisa i brojem slobodnih mjesta može se vidjeti na mrežnoj stranici www.studij.hr/statistika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini