MENTALNO ZDRAVLJE

Opsjednuti ste TV serijama? Znanstvenici su otkrili vezu između maratonskog "bingeanja" i – depresije

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Istraživači sa Sveučilišta Texas u Austinu otkrili su intrigantnu vezu između prekomjernog gledanja i emocionalnog stanja ljudi, sugerirajući da postoji moguća korelacija između pretjeranog gledanja TV serija i depresije.

Maratonsko gledanje, sve rašireniji fenomen, kojeg karakteriziraju gledatelji potpuno uronjeni u TV serije, često gledajući više epizoda zaredom.

Ovakvo ponašanje, iako se može činiti bezopasnim, moglo bi skrivati ??složeniju stvarnost.

Prema istraživanju koje su proveli Yoon Hi Sung, Eun Yeon Kang i Wei-Na Lee, čini se da je navika prekomjernog gledanja češća među ljudima koji se osjećaju usamljeno i depresivno.

Istraživači su intervjuirali 316 mladih osoba, tražeći od njih da ocijene svoje navike gledanja i emocionalno stanje.

Rezultati su otkrili usku korelaciju između usamljenosti, depresije i sklonosti da se kod kuće zatvorite pred ekranom, koristeći TV serije kao sredstvo za bijeg od negativnih emocija.

Konkretno, istraživači su primijetili da su oni koji pokazuju manju sposobnost samokontrole skloniji prepustiti se iskušenju pijanog gledanja, čak i kada su svjesni da imaju druge odgovornosti za obavljanje.

Ovo se ponašanje može usporediti s patološkim ovisnostima, kao što je kompulzivno kockanje, što sugerira da prekomjerno gledanje može imati negativne posljedice na zdravlje i dobrobit onih koji su uključeni.

Stoga je važno pažljivo razmotriti svoje navike gledanja i pratiti svoje emocionalno stanje.

Ako binge watching postane oblik bijega od emocionalnih poteškoća ili izvor dodatnog stresa, možda ćete morati poduzeti korake da smanjite njegovu učestalost ili pronađete zdravije alternative za upravljanje stresom i usamljenošću.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum