ČESTO STANJE

Patite li od apneje za vrijeme spavanja? Stručnjaci kažu da ju može spriječiti – veganska prehrana

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Oko 39 milijuna ljudi trenutno se bori s najopasnijom noćnom bolešću: OSA-om ili opstruktivnom apnejom za vrijeme spavanja, kod koje gornji dišni putovi postaju blokirani tijekom spavanja.

Opstruktivna apneja za vrijeme spavanja često je stanje, a značajan broj pojedinaca ostaje nesvjestan svoje dijagnoze unatoč povezanim rizicima.

Ako imate OSA opetovano ćete se buditi, što pridonosi smanjenju kvalitete vašeg sna.

Osim svakodnevnih učinaka na san oboljelih i utjecaja na svakoga s kim dijele krevet, liječnici također upozoravaju da apneja za vrijeme spavanja može povećati rizik od visokog krvnog tlaka, moždanog udara, bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

Istraživači sa Sveučilišta Flinders u Australiji otkrili su da su oni koji su jeli hranu bogatu povrćem, voćem, žitaricama i orašastim plodovima bili mnogo manje izloženi riziku od OSA-e.

Istraživači su prikupili podatke od čak 14.000 ljudi, koji su svi sudjelovali u američkoj Nacionalnoj anketi o zdravlju i prehrani, a koja ih je ispitivala o njihovim prehrambenim navikama.

Sudionici istraživanja su zamoljeni da navedu detalje što su jeli u posljednja 24 sata, kako bi bili klasificirani kao biljojedi ili ljubitelji mesa.

Stručnjaci su također ispitivali vegetarijance i vegane o prirodi njihove prehrane.

Zatim je grupa zamoljena da odgovori na niz pitanja osmišljenih za otkrivanje i dijagnosticiranje OSA-e.

Naposljetku, znanstvenici su otkrili da su oni koji su jeli hranu biljnog podrijetla imali 19 posto manje šanse da dožive OSA od onih koji jedu meso.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini