IZLUĐUJUĆA BUKA

Imate problem s hrkanjem? Ova vježba od nekoliko sekundi pomoći će vam da prestanete

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Prema podacima, više od polovice onih koji hrču ili žive s hrkačem toliko je sito buke da bi učinili sve da pronađu rješenje.

Situacija se pogoršava zimi, kada bakterijske i virusne infekcije napune nos sluzi, pa dodatno otežavaju disanje u ležećem položaju.

Ali postoji mala vježba koju možete raditi ako hrčete (ili koju možete predložiti partneru koji hrče pored vas) i koja vam omogućuje da zaustavite dosadnu buku.

Vježba za zaustavljanje hrkanja

U nedavnom intervjuu za engleske novine Mirror, Martin Seeley, upravitelj tvrtke koja se bavi proizvodnjom madraca, objašnjava da je jedan od uzroka hrkanja prisutnost nakupljenog sala u vratu koji sužava dušnik.

Kako biste uklonili to nakupljanje i time smanjili pojavu hrkanja, Seeley preporuča da svojoj večernjoj rutini dodate jednostavnu vježbu koja traje nekoliko sekundi.

Zatvorite usta i pomaknite jezik 10 puta udesno, zatim u suprotnom smjeru 10 puta i na kraju opet udesno još 10 puta.

Prema Seelyju, za nekoliko dana pojava hrkanja trebala bi se drastično smanjiti (ako ne i potpuno nestati), omogućujući mirniji odmor onima koji hrču i onima koji spavaju uz njih.

Druga vježba je prisloniti vrh jezika na stražnju stranu gornjih prednjih zuba i polako s vrhom kliziti unatrag duž nepca (ovo treba ponoviti pet do deset puta).

No, podsjetimo, hrkanje, osim što je dosadan remetilac sna, često je i znak ozbiljnijih zdravstvenih problema poput apneje, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i prekomjerne tjelesne težine.

Stoga, ako je vaše hrkanje kronično i ne možete ga ublažiti trikovima koje često predlažu stručnjaci za spavanje, savjetuje se da porazgovarate sa svojim obiteljskim liječnikom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater