savjet nutricionista

Voće koje biste trebali jesti svaki dan

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima, voće je jedan od temelja zdrave prehrane. Redovito konzumiranje voća pozitivno utječe na cjelokupno zdravlje, a nutricionistica Roxana De Sousa istaknula je tri vrste voća koje bismo trebali jesti svaki dan, piše Index.

Nutricionistica objašnjava da je "voće ključno za uravnoteženu prehranu, može pomoći u održavanju zdravih crijeva, smanjiti rizik od kroničnih bolesti te podržava regulaciju tjelesne težine zbog niskog sadržaja masti i kalorija".

Kupine

Kupine su vrsta bobičastog voća koje mnogi vole jesti, a također su vrlo zdrave. "Ovo tamno, ukusno voće prepuno je vitamina C i vlakana, čime pomaže zdravlju probavnog sustava", ističe nutricionistica.

Dodaje da "njihova boja dolazi od antocijanina, spojeva koji su povezani s mogućnošću borbe protiv različitih bolesti. Također, kupine ne sadrže puno kalorija i ugljikohidrata, što ih čini izvrsnim izborom za održavanje zdrave tjelesne težine". 

De Sousa preporučuje da se dnevno pojede jedna porcija ovog bobičastog voća, što otprilike iznosi pola šalice svježih ili smrznutih kupina ili četvrtina šalice sušenog voća.

Trešnje

Trešnje možda nisu među omiljenim voćem većine ljudi, ali su vrlo zdrave i nutricionistica preporučuje da ih se jede svaki dan. "Trešnje su pune vlakana, vitamina C i raznih fitokemikalija te su poznate po tome što mogu smanjiti bol nakon vježbanja i smanjiti rizik od napada gihta, uglavnom zbog visokog sadržaja fenola koji pomaže s upalama", tvrdi nutricionistica.

Za sve one koji žele uključiti trešnje u svakodnevnu prehranu, nutricionistica preporučuje da jedu jednu šalicu svježih trešanja ili četvrtinu šalice sušenih trešanja, prenosi Express.

Naranče

Posljednje voće koje bismo, prema nutricionistici, trebali konzumirati svaki dan su naranče. De Sousa je istaknula da su naranče i drugi citrusi, poput mandarina, "izvrsni izvori vlakana, flavonoida i vitamina C, koji podupiru zdravlje srca i pomažu s hidracijom".

Nutricionistica ističe da "jedva naranča ili nekoliko mandarina mogu zadovoljiti dnevne potrebe za vitaminom C, koji je važan za rad imunološkog sustava i zdravlje kože. Osim toga, naranče su idealne za održavanje hidracije jer se uglavnom sastoje od vode i mogu značajno pridonijeti dnevnom unosu tekućine."

Nutricionistica preporučuje da se dnevno pojede jedna naranča ili agrum slične veličine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum