savjet

Ako patite od nadutosti i plinova, trebate jesti ove namirnice za doručak

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Gotovo svi ljudi barem jednom u životu imaju problema s nadutošću, ali za neke je to učestali problem koji izaziva popriličnu nelagodu, prenosi index.hr. Nadutošću se može pojaviti već nakon prvog obroka u danu, a kako do toga ne bi došlo, postoje namirnice koje se mogu jesti, a koje ne izazivaju nadutošću.

Gastroenterolog Joseph Salhab izdvojio je nekoliko takvih namirnica koje bi svi oni koji često pate od nadutosti ili plinova trebali jesti. Liječnik je izdvojio avokado, kruh od kiselog tijesta, ananas, kivi, papaju i đumbir.

Liječnik savjetuje jedenje namirnica koje sadrže probavne enzime

Avokado sadrži "probavne enzime koji pomažu u razgradnji masnoća, što može pomoći u smanjenju nadutosti", objašnjava liječnik. Međutim, preporučuje da osobe koje pate od sindroma iritabilnog crijeva i ne podnose prirodne šećerne alkohole, ne pojedu više od osmine avokada.

Za one koji moraju doručkovati kruh, liječnik preporučuje opciju koja "sadrži probiotike i ima manje glutena i fruktana, što bi moglo smanjiti stvaranje plinova". Istaknuo je da je kruh od kiselog tijesta, poznat i kao sourdough kruh, odličan za zdravlje crijeva, prenosi Express. 

Liječnik je na popisu izdvojio još nekoliko vrsta voća. Prvo voće koje je izdvojio je ananas, za koji ističe da neće izazvati nadutost ili plinove jer je prepun bromelaina. Također, mješavina enzima u ananasu može pomoći u probavi bjelančevina, što je dobro za želudac.

Na njegovu popisu nalazi se i kivi, koji je još jedna dobra opcija za doručak. Kao razlog, Salhab ističe probavne enzime koji se nalaze u kiviju, a koji dobro utječu na želudac. Ista stvar je i s papajom, tropskim voćem koje sadrži probavne enzime i pomoći će vam da dan započnete zdravo.

Kao posljednju opciju, liječnik je izdvojio đumbir. "Ako tražite jutarnji čaj, probajte čaj od đumbira. Kao zaslađivač možete koristiti med. Med sadrži probavne enzime koji pomažu razgraditi škrob", zaključio je Salhab.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater