PREPOZNAJTE SIMPTOME

Kako spriječiti dehidraciju organizma, posebice ljeti?

| Autor: Šarlota BRNČIĆ
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Nedovoljan unos tekućine može imati negativne posljedice na organizam i njegove funkcije. Preporuča se ne čekati da se osjeti žeđ prije pijenja vode, već uvijek imati izvor u blizini, piše Novi list.

Ako primijetite bilo koji od navedenih simptoma, ne ustručavajte se odmah potražiti liječničku pomoć, osobito ako je riječ o djeci ili starijim osobama.

Kako izbjeći dehidraciju organizma ljeti?

Etiološko liječenje stanja dehidracije ima za cilj nadoknadu gubitka tekućine i elektrolita i individualizirano je prema dobi i težini manifestacija, uključujući sljedeće preporuke:

1. Otopine za rehidraciju

Liječnici često preporučuju davanje otopina za oralnu rehidraciju djeci koja pate od povraćanja, proljeva ili vrućice.

Sadrže vodu i soli u određenim omjerima koji uspostavljaju ravnotežu hidroelektrolita u tijelu i smanjuju specifične kliničke manifestacije dehidracije.

2. Konzumacija alkohola

Izbjegavajte konzumaciju slatkih ili kiselih pića kod odraslih i zamijenite ih vodom, ledenim čajevima i sportskim pićima.

Voda je najbolji izbor, pogotovo ako je simptomatologija povezana s dijarejalnim sindromom, jer slatka i gazirana pića mogu povećati gubitak crijevne tekućine.

3. Liječenje

Sastoji se od primjene infuzijskih otopina u slučaju teške dehidracije, kako kod odraslih tako i kod djece, u ustanovama hitne medicinske pomoći.

4. Prehrana bogata tekućinom

Konzumiranje hidratantnog voća kao što je dinja ili lubenica, jabuka, grožđa ili povrća kao što su krastavci i rajčice.

5. Prikladna odjeća

Tijekom putovanja koja uključuju direktnu izloženost suncu i visokim temperaturama, preporučljivo je nositi široku odjeću, svijetlih boja, sa šeširima ili kapama za pokrivanje glave, tražiti sjenovita i dobro prozračena mjesta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter