Poziv svim pojedincima i organizacijama koje žele učiniti razliku

Hrvatska se priprema za Svjetski dan činjenja dobrih djela

| Autor: Mladen Radić
Kad se male ruke slože

Kad se male ruke slože


Svjetski dan činjenja dobrih djela obilježit će se 14. travnja, a u Hrvatskoj se već više od pet tisuća ljudi, bilo kroz osobne aktivnosti ili unutar organizacija, prijavilo da će tijekom travnja učiniti barem jedno dobro djelo, zbog čega je Lijepa naša proglašena jednom od najaktivnijih na svijetu. Za razliku od prijašnjih godina, dobra djela će se ove godine poticati tijekom cijelog travnja.

Tisuće dobrih duša

U projekt »Svjetski dan činjenja dobrih djela«, koji se u Hrvatskoj se obilježava već treću godinu za redom u organizaciji samoborske Udruge Djeca za bolji svijet, uključiti se mogu baš svi koji žele učiniti razliku. U dobra djela spadaju razne aktivnosti, od čišćenja plaža i šuma, uređivanja dječja igrališta i parkova, pomoći svim ranjivim skupinama društva, organiziranja raznih edukacija, predstava i koncerata do darivanja krvi.

- U dosadašnjim aktivnostima diljem Hrvatske sudjelovale su tisuće ljudi. Očekujemo kako ćemo ove godine nadmašiti prijašnje brojke, no prioritet je širenje te pozitivne energije koju osjeća svaki čovjek kada napravi nešto dobro. Posebno smo ponosni na najmlađe, koji se kroz ovakve aktivnosti uče brizi, empatiji i solidarnosti. Projektu se dosad već pridružio niz udruga, gradova i županija, većina lokalnih volonterskih centara, brojne osnovne i srednje škole, razne umjetničke skupine i tvrtke, a nadamo se da će se dodatno uključiti i građani sa samostalnim projektima. Za pomoć oko ideja dobrih djela slobodno nam se obratite, a svi samostalni prijedlozi su itekako dobrodošli, istaknuo je predsjednik i osnivač udruge Djeca za bolji svijet Leo Petrov, pozivajući sve da se priključe činjenju dobrih djela u što većem broju.

Svjetski dan činjenja dobrih djela prigodno će se obilježiti 14. travnja u 17 sati koncertom Renate Končić Minee na glavnom gradskom trgu u Samoboru.

Svi zainteresirani za sudjelovanje u projektu mogu se tijekom cijelog travnja uključiti kroz organizaciju vlastitih aktivnosti ili sudjelovanjem u aktivnostima koje organiziraju udruge koje se bave volonterskim aktivnostima. Aktivnosti mogu varirati od individualnih do timske suradnje, poput pomoći starijim osobama ili čišćenja plaža. Prijaviti se može putem web stranice Good Deeds Day (https://www.good-deeds-day.org/organize/). Organizatori pozivaju sve uključene i da tijekom ili nakon realizacije aktivnosti volontiranja fotografije objavljuju na društvenim mrežama koristeći #GoodDeedsDay, #DanDobrihDjela i #CinimoDobro ili ih pošalju Udruzi na mail djecazaboljisvijet@gmail.com.

Svjetski fenomen

Svjetski dan činjenja dobrih djela pokrenula je međunarodna organizacija Good Deeds Day prije 18 godina, a danas je to globalni događaj koji se obilježava u više od 110 zemalja širom svijeta. Prošle je godine na činjenje dobrih djela u Hrvatskoj utrošeno više od 22 tisuće sati, a stvaranju boljeg svijeta priključilo se više od 16 tisuća raznih sudionika u više od 200 različitih projekata. U raznim aktivnostima je sudjelovalo 50-ak gradova, više od 100 različitih udruga i volonterskih centara, mnoštvo škola i vrtića te običnih građana, a prošlogodišnji je projekt u Hrvatskoj proglašen kao jedan od najboljih u svijetu drugu godinu zaredom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum