EMOCIONALNI ODGOVOR

Osjećate li se ikada kao da ste rođeni u pogrešnom razdoblju? Onda patite od "eramnezije"

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


To je nešto mnogo češće nego što mislite

Jeste li ikada čuli za “eramneziju”?

Ovo je pojam koji dobiva veliku popularnost u posljednje vrijeme, a opisuje osjećaj spoznaje da ste rođeni u pogrešnom vremenskom razdoblju i žudnju za životom u drugom razdoblju.

Ovaj koncept odražava sve rašireniji osjećaj nepovezanosti između ljudi i trenutnog vremenskog konteksta obilježenog ratovima, pandemijama i klimatskim krizama, tjerajući nas da razmišljamo o našem postojanju u svijetu koji se stalno razvija.

Brzina kojom se moderno društvo transformira, potaknuto tehnološkim napretkom, kulturnim promjenama i znanstvenim razvojem, također može pridonijeti osjećaju otuđenja.

Eramnezija se pojavljuje kao emocionalni odgovor na ovaj dinamični scenarij.

Poticaj za transformaciju i konstruktivne akcije

Neki se pojedinci stoga mogu osjećati izvan mjesta i čeznuti za pripadanjem prošlom ili budućem razdoblju, koje se smatra više u skladu s njihovim vrijednostima, strastima ili težnjama.

To ne znači nužno poricanje sadašnjosti, već želju za vremenskom transcendencijom, san o životu u eri u kojoj osobni ideali i sklonosti nalaze plodno tlo.

Eramnezija se može manifestirati u različitim oblicima, u rasponu od nostalgije za romantiziranom prošlošću, prožete osjećajem jednostavnosti i autentičnosti, do težnje za zamišljenom budućnošću, u kojoj se sadašnji problemi rješavaju i život poprima novi, isplativiji oblik.

Ovaj se pojam duboko povezuje s ljudskom prirodom, stalnom potragom za smislom i pripadanjem.

Ključno je uzeti u obzir da eramnezija može djelovati i kao poticaj za djelovanje i osobnu transformaciju.

Oni koji dožive ovaj osjećaj mogu biti nadahnuti da stvore promjene u svojim životima ili pridonesu stvaranju društva koje je više u skladu s njihovim vizijama.

Na taj se način eramneziju može promatrati i kao katalizator za razmišljanje i konstruktivno djelovanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini