VINKOVCI

Vinkovci: Obilježena 210. obljetnica rođenja bana Josipa Šokčevića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Polaganjem vijenca i paljenjem svijeće podno spomen-ploče na kapeli sv. Marije Magdalene na vinkovačkom Gradskom groblju u nedjelju je obilježena je 210. obljetnica rođenja hrvatskoga bana Josipa Šokčevića.

U spomen na bana Josipa Šokčevića, rođenog 1811. u Vinkovcima, gdje su njegovi posmrtni ostaci preneseni 2002. s bečkoga Novog groblja, vijenac su položili i svijeću zapalili predstavnici grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije, Udruge "Vinkovački šokački rodovi" i Povijesnoga i športskog društva "Hrvatski sokol" iz Vinkovaca.

Predsjednik toga Društva Zlatko Virc podsjetio je kako je Josip Šokčević bansku dužnost obnašao od 1861. do 1868.  godine. Umro je u Beču 1896., gdje je i pokopan, ali su na poticaj "Hrvatskog sokola" 2002. njegovi posmrtni ostaci pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora preneseni na vinkovačko groblje i pokopani u kapeli sv. Marije Magdalene, koju je 1845. dala podignuti banova majka Elizabeta Šokčević.

"Zahvaljujući banu Šokčeviću, održana je Prva dalmatinsko-hrvatska-slavonska izložba koja je imala vrlo značajnu ulogu u razvoju i procvata gospodarstva. Na njegov je zahtjev Hrvatskoj vraćen teritorij Vojvodine, a za njegova banovanja donesena je i odluka o osnivanju tadašnje JAZU, izglasan Kazališni zakon, osnovan Stol sedmorice, a hrvatski jezik postao službeni u javnoj komunikaciji", kazao je Zlatko Virc.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić ustvrdio je kako je ban Josip Šokčević bez sumnje na samom vrhu zaslužnih Vinkovčana koji su dali ogroman doprinos razvoju Hrvatske i Slavonije. "Malo koji grad je imao čast da je u njemu rođen jedan ban i na to moramo biti ponosni. Ban Šokčević Vinkovce je, možemo tako reći, postavio na kartu svijeta i na tome ćemo mu uvijek biti zahvalni", kazao je gradonačelnik Bosančić.

U ime Vukovarsko-srijemske županije počast banu Šokčeviću odao je župan Božo Galić.

“Hrvatski ban, to je ono što moramo naglasiti jer Josip Šokčević osim što je činio puno za svoje Vinkovce i Slavoniju, napravio je dosta toga i za cijelu Hrvatsku", kratko je rekao župan Božo Galić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of