REZIME USKRŠNJEG VIKENDA

Ako se po jutru dan poznaje, sezona u Istri će biti najbolja ikad. Jedan grad svrstao se među najposjećenije destinacije u Hrvatskoj

Opći je dojam, kojeg potvrđuju i brojke, da je Uskrs na Poluotoku bio bolji nego prošle godine, kada je padao i nešto kasnije, što je uvijek prednost

| Autor: Jelena MILOVIĆ, Helena MOSTARKIĆ GOBBO, Doria MOHOROVIĆ
U Poreču gužva kao da je ljeto, a tek je početak proljeća (snimio Milivoj MIJOŠEK)

U Poreču gužva kao da je ljeto, a tek je početak proljeća (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Ako se po jutru dan poznaje - Istri slijedi sjajna turistička sezona. Ili - kako se to u posljednje vrijeme sve više naziva - glavni dio turističke godine.

Tradicionalno, "pravi" turizam u Hrvatskoj počinje se zahuktavati za Uskrs, a proteklog vikenda na Poluotoku bile su primjetno veće gužve nego lani. Ako se uzme u obzir da je prošle godine Uskrs padao tjedan dana kasnije, što je uvijek plus, onda se može reći da je ovogodišnja sezona porinuta na vrlo ohrabrujući način. Sveukupno je proteklih dana u Istri boravilo oko 50.000 gostiju, što je za doba godine sjajan podatak.  

Gunter je prvi put u Puli i sviđa mu se - sve (snimio Milivoj MIJOŠEK)Gunter je prvi put u Puli i sviđa mu se - sve (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Sunčan dan kao stvoren za šetnju izmamio je domaće stanovništvo, ali i prilično brojne turiste, na dolazak u centar Pule. Sunčanom stranom ulica, odnosno poteza od tržnice preko Sergijevaca i dalje Foruma i Kandlerove pa sve kružno do Giardina, moglo se vidjeti putnike namjernike koji su zauzimali svoja mjesta u nekom od brojnih ugostiteljskih objekata. Očito, željni, nakon dugih zimskih mjeseci, D vitamina, i izbjegavajući mjesta u hladu.

"Da, to je tako duž cijeloga grada. Događa mi se u lokalu da sjednu u hlad, ali samo privremeno, dok se ne oslobodi neki stol na suncu, jer je još uvijek hladno", ispričao nam je Josip Urti, vlasnik ribljeg Street fooda Hook&Cook, smještenog negdje "na pol" Prvomajske.

Mnogi još zatvoreni

A na pitanje je li zadovoljan brojem gostiju, veli nam kako je kod njega, uspoređujući s prošlim Uskrsom, ipak nešto slabiji promet. Ali nakon što smo razgovarali i s drugim ugostiteljima, pokazalo se da je to iznimka, a ne pravilo.

Pa ti nađi mjesto za sjesti u Rovinju… (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)Pa ti nađi mjesto za sjesti u Rovinju… (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Urti razloge pronalazi u ranijem datumu Uskrsa ove godine, a osim toga, hladovina Ulice Sergijevaca pokazala se manje atraktivnom od osunčanog Foruma. Tamo gotovo da se nije mogao pronaći prazan stol, a program kućica s istarskim vinarima upotpunio je sliku ugostiteljske ponude u tom djelu Pule.

Andrijana Šarić, konobarica iz Caffe bara Sirena, veli nam da su gosti uglavnom Nijemci, Austrijanci i Slovenci. Osim njih spominju nam i Francuze te Čehe i Slovake. Posla, prepričava nam ona, ima pojačano ovih dana, ali ponajmanje je domaćih gostiju. Sve nam to priča uopće ne zastajući s poslom, uslužujući prepunu terasu.

"Gosti su strpljivi i ljubazni, ali ne puštaju manču", uz smijeh nam komentira.

Nešto drugačije iskustvo ima njena kolegica Laura Krajcar iz susjednog Caffea Diana, koja veli da su gosti galantni, ali i ona konstatira da posla ima poprilično. Ako je suditi po riječima onih koji s gostima imaju direktan kontakt, ova godina je na tragu prošle. Nekima se već sada čini da će biti i bolja.

Vinari južne Istre na pulskom Forumu (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)Vinari južne Istre na pulskom Forumu (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

"Fali djelatnika", neki su od komentara koje smo mogli čuti, uz opasku da je Uskrs prošao odlično, ali da bi nas trebalo zabrinuti tko će uopće raditi.

U restoranu Randez-vous, jednom od rjeđih lokala s hranom koji su otvorili za Uskrs, vele nam da su u nedjelju imali golemu navalu turista u potrazi za mjestom gdje bi mogli nešto pojesti.

"Neki ugostitelji ne žele otvarati jer nakon Uskrsa ide rupa do prvomajskih praznika, pa vjerojatno ne žele riskirati s nabavom robe", komentiraju nam u ovom lokalu, a čini se da su, osim nekih restorana, s otvaranjem pričekali i mnogi drugi, od vlasnika štandova na dalje, jer procjena je da je u centru Pule još uvijek više prostora zatvoreno, nego otvoreno.

Pizzeria & Bistro Fabbrica međutim radi punom parom, potvrđuje nam i Doris Cerin Otočan.

"Od četvrtka, kada je sve i krenulo, mi ne stajemo. Gosti nam konstantno dolaze. Jako smo zadovoljni kako je sve krenulo", veli nam ona.

Pula kao Rim

U Puli je u subotu pred Uskrs bilo nešto manje od 4.300 gostiju, što je 3 posto više nego prethodne godine, saznajemo iz pulske Turističke zajednice. Ističu da je najviše gostiju bilo smješteno u hotelima, obiteljskom smještaju, a zatim kampovima i apartmanima. Od toga prednjače gosti iz Njemačke, Italije, Austrije, a onda i domaći.

U Poreču gužva kao da je ljeto, a tek je početak proljeća (snimio Milivoj MIJOŠEK)U Poreču gužva kao da je ljeto, a tek je početak proljeća (snimio Milivoj MIJOŠEK)


- Na 5. i 6. mjestu gosti su iz Slovačke i Mađarske, a pozitivno je da se broj noćenja povećao i kod drugih tržišta. Mogli smo već od petka primijetiti velik broj ljudi u gradu, koji su u velikom broju posjetili vinare južne Istre na Forumu, ističu iz pulskog TZ-a.

Jučer smo pokraj Arene susreli supružnike iz Austrije koji su Pulu odlučili uzduž i poprijeko obići biciklima. Gunter nam priča kako mu je ovo prvi posjet Puli, a iako je tu proveo tek nekoliko sati, za sada mu se sviđa - sve. On i supruga smješteni su u Pješčanoj Uvali, a budući da je bio blagdan i da su ceste poprilično puste, njihova vožnja do centra grada prošla je bez problema.

Marcia, dva Francesca i Davide stigli su zajedno u Istru iz različitih talijanskih gradova - Milana, Rima i Torina. Do sada su posjetili središnji dio Slovenije, Opatiju, Rovinj i Pulu, a potom se vraćaju u Sloveniju sjeverozapadnom obalom u smjeru Pirana.  

U Pulu su stigli na tek jedan dan, stoga im je prioritet bio vidjeti simbol grada - velebnu Arenu. Usporediti taj amfiteatar s rimskim Koloseumom posebno je zanimljivo bilo Davideu, koji živi u Rimu.

Davidea iz Rima Pula je podsjetila na njegov grad (snimio Milivoj MIJOŠEK)Davidea iz Rima Pula je podsjetila na njegov grad (snimio Milivoj MIJOŠEK)

- Neobično mi je vidjeti amfiteatar koji se nalazi toliko blizu mora. Drago mi je da smo ga posjetili jer me podsjeća na moj dom, moj grad, iako je u drugoj državi. Nevjerojatno je da je Rimsko Carstvo izgradilo nešto ovakvo ovdje, kao i prekrasna Dvojna vrata i druge spomenike u okruženju koje smo vidjeli, rekao je Davide.

Sredinom prošlog tjedna krenule su i ture pulskim panoramskim autobusom "Pula City Tour", za koje postoji velik interes. Iako prednjače Nijemci, u najveći grad Istre u sve većem broju, saznajemo, dolaze i Francuzi te Talijani.

Rovinj i Poreč

Proteklog vikenda, a osobito za Uskrs, i sunčanu rovinjsku rivu prepravili su brojni šetači, među kojima se našao i velik broj turista. Iz Turističke zajednice grada Rovinja javljaju da je bilo čak oko 10 tisuća turista dnevno. Gosti su iskoristili blagdan i lijepo vrijeme za upijanje sunčevih zraka na terasama kafića, šetnju uz more, slušanje glazbe na rovinjskim trgovima i ulicama, kao i za kušanje uskršnjih rovinjskih delicija - frigane ribe, domaćeg kruha, jaja, pince i fritula.

Među najposjećenije destinacije u Hrvatskoj svrstao se i Poreč.

"Raduju nas odlični rezultati u predsezoni, iako smo bili umjereno optimistični s obzirom na porast cijena energenata i geopolitičku situaciju vezanu za rat u Ukrajini. Odlične brojke imamo i zahvaljujući atraktivnosti i sadržajnosti programa kojeg smo ponudili", istaknuo je Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice Poreč.

Velenik smatra da je Poreč, ukoliko ne bude nekih nepredvidljivih situacija, na pragu odlične sezone. Prošla je godina potukla do tada rekordnu 2019., a ove godine, do 7. travnja, zabilježeno je čak 43 tisuće dolazaka i 133.000 noćenja, što je porast od 28 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najbrojniji gosti bili su Nijemci, Talijani i Austrijanci. Dnevni rekord zabilježen je 8. travnja, kada je u Poreču boravilo 9.300 turista.

Već je Velika subota na Trgu slobode protekla u znaku degustacija tradicionalnih istarskih slastica u programu pod nazivom Slatko jutro, koje su organizirali učenici i mentori Turističko ugostiteljske škole iz Poreča.

Tijekom cijelog produženog vikenda organiziran je i Sajam tradicionalnih istarskih proizvoda, na kojem je sudjelovalo 15-ak izlagača koji su nudili proizvode od meda, konoplje, lavande, kao i maslinovo ulje, povrće, voćne prerađevine, suhomesnate proizvode, prirodnu kozmetiku, različite vrste brašna, proizvode od goji bobica te vina i rakiju. Sve to, naravno, i uz bogatu gastronomsku ponudu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of