EUROPSKO TUŽITELJSTVO

Milijunska prijevara s gorivom iz Hrvatske: Zaplijenjena imovina vrijedna 2,4 milijuna eura

| Autor: Portal NoviList
(Arhiva Novog lista)

(Arhiva Novog lista)


Europsko tužiteljstvo, njihov ured u talijanskoj Bologni, blokirao je u Rumunjskoj imovinu vrijednu oko 2,4 milijuna eura koju se povezuje s ljudima uključenima u složenu prijevaru s gorivom, javlja Dnevnik Nove TV.

Prošle godine u Italiji je otkriven lanac ilegalne prodaje goriva koje je dolazilo iz rafinerija u Hrvatskoj i Sloveniji. Nakon što bi bilo prodano, fiktivno je izvezeno u Veliku Britaniju i Rumunjsku, a zatim talijanskim firmama koje su postojale samo na papiru.

Složenom prijevarom upravljali su članovi zločinačke organizacije. Gorivo su prodavali po cijeni koja je uključivala troškove prijevoza i marži, ali su bile konkurentne i često niže od cijena koje su definirane indeksom cijena sirovine u rafineriji na određeni dan.

U Bukureštu je zbog tog slučaja zaplijenjeno 18 nekretnina,  kako javlja Dnevnik Nove TV.

Evo što piše u priopćenju EPPO-a.

“U istrazi složene prekogranične prijevare u vezi s PDV-om u vezi s gorivima uvezenima na talijansko tržište, koju je vodio Ured europskog javnog tužitelja u Bologni (Italija), u Rumunjskoj je zaplijenjena imovina u vrijednosti od 2,4 milijuna eura.

To je dodatak prethodnim zapljenama izvršenima u Italiji u vrijednosti od 19,9 milijuna eura, kojima nije pokrivena cjelokupna šteta za proračun EU-a uzrokovana prijevarnim aktivnostima koje su predmet istrage, koja se procjenjuje na 92 milijuna eura.

Zbog toga su delegirani europski tužitelji u Bologni, kada su pronašli imovinu jednog od osumnjičenika koji se nalaze u Rumunjskoj, zatražili od svojih kolega u Bukureštu da je zaplijene, što je učinjeno odmah zahvaljujući operativnom modelu EPPO-a kao jedinstvenog ureda.

Na temelju sudskog naloga, koji je na zahtjev EPPO-a izdao sudac za prethodnu istragu suda u Parmi, policijski službenici zaplijenili su 18 nekretnina koje se nalaze u Bukureštu i pripadaju osumnjičeniku.

Osim toga, zamrznuto je 14 bankovnih računa, kao i udjela u rumunjskim poduzećima koja posluju u sektoru nekretnina i u sektoru trgovine gorivom, u ukupnoj vrijednosti od 2,4 milijuna eura.

Istraga se odnosi na kriminalnu skupinu, od kojih su svi Talijani.

Sumnja se da su na talijansko državno područje unijeli naftne derivate iz rafinerija u Hrvatskoj i Sloveniji radi njihove naknadne prodaje po niskoj cijeni, koristeći niz fiktivnih poduzeća.

Prema istrazi, gorivo je prodano društvima u Rumunjskoj i Ujedinjenoj Kraljevini, a zatim je fakturirano talijanskim fiktivnim društvima kojima su upravljali članovi zločinačke organizacije.

Dokazi upućuju na to da su proizvodi goriva stvarno prodani društvu sa sjedištem u Parmi, za koje se vjeruje da je počinilo prijevaru s nepostojećim trgovcem unutar Zajednice (MTIC), što je složen kazneni sustav kojim se iskorištavaju pravila EU-a o prekograničnim transakcijama između država članica jer su ona izuzeta od PDV-a.

To je društvu omogućilo da petrokemijske proizvode preproda po cijenama nižima od tržišnih preko 17 benzinskih postaja bez robne marke koje se nalaze u pokrajinama Brescia, Ferrara, Lodi, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia i Verona, čime je stekla nezakonitu prednost pred poštenim gospodarskim subjektima.

Procjenjuje se da je taj sustav poreznoj upravi prouzročio štetu u iznosu većem od 92 milijuna eura koji se odnosi na neplaćeni porez od 2016. Imovina koja se nalazi u Rumunjskoj pripada pravnom zastupniku društva koje je predmet istrage u Parmi.

Nalog za zamrzavanje izvršen je u Rumunjskoj u skladu s odredbama članka 31. Uredbe o EPPO-u, kojima se omogućuju brže prekogranične istrage”, naveli su u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini