opasnosti koje dolaze s proljećem

Otrov na iglicama borovog prelca može izazvati ozbiljne alergijske reakcije kod kućnih ljubimaca 

| Autor: Doria Mohorović
Ilustracija (Arhiva Glas Istre)

Ilustracija (Arhiva Glas Istre)


S dolaskom toplijih dana i proljeća sve češće se u prirodi mogu vidjeti kolone ili čitava gnijezda borovog prelca, dlakavih gusjenica koje izazivaju snažne alergijske reakcije kod pasa, ali i kod ljudi. Žrtve ovih gusjenica najčešće su znatiželjne njuškice kojima je ovo vrlo privlačan prizor, stoga je nužan veći oprez vlasnika dok traje sezona borovog prelca.

Ako dođe do kontakta s borovim prelcem, nužno je potražiti veterinarsku pomoć u što kraćem roku, ističe pulski veterinar Stjepan Kočar, direktor Veterinarske ambulante Pule.

Oticanje njuške i jezika

Naime, prilikom dodira gusjenica s kožom ili sluznicom životinje javlja se snažna alergijska reakcija koja može uzrokovati oticanje njuške i jezika životinje, a u nekim slučajevima može doći i do nekroze jezika zbog otrovnih supstanci koje dlačice sadrže.

(Veterinarska ambulanta Pula)(Veterinarska ambulanta Pula)

- Borov prelac je gusjenica koja je obavijena sitnim iglicama, poput kaktusa. Kad pas to lizne, bodlja se upikne u jezik. Na njihovom se vrhu nalazi otrov histamin koji izaziva nekrozu sluznica. Psi ih ne gutaju i ne pojedu, već liznu, osobito mladi psi kojima je to interesantno. No, već je to dovoljno da proces krene, pojašnjava pulski veterinar. Kaže da zna biti vrlo ružnih prizora, navodi da psu čak može otpasti pola jezika, no da su smrtni ishodi vrlo rijetki.

Mnogi vlasnici pasa već su upoznati s opasnošću koja tijekom boravka u prirodi prijeti njihovim ljubimcima, no valja naglasiti da se ove gusjenice mogu pronaći i izvan borovih šuma. Vlasnici ne mogu puno napraviti u smislu samopomoći, osim čim prije doći u veterinarsku ambulantu.

(Veterinarska ambulanta Pula)(Veterinarska ambulanta Pula)

Tada veterinar psu daje antihistaminik, lijek koji smanjuje napredovanje otrova kojeg sadrži gusjenica, čime će se spriječiti sekundarne infekcije i upale. Također, može doći i do anafilaktičkog šoka u kojem može nateknuti dušnik i glotis, pa se pas može ugušiti. Iako je to, doduše, rijetkost.

Kočar nam objašnjava da neće doći do reakcije ako pas stane sa šapom na gusjenicu, ili, pak, ako na nju legne. No, u dodiru čovjekove kože s gusjenicom moglo bi doći do urtikarija. Važno je znati i da nije samo živa gusjenica opasna, već i mrtva.

Sezona traje do travnja

Sezona borovog prelca, naime, obično započinje sredinom veljače i traje do travnja kada se gusjenice, objašnjava doktor, učahure i nestanu. Ističe da u ovom periodu u ambulanti često primaju pse sa simptomima trovanja ovom gusjenicom, osobito tijekom vikenda kad ljudi odlaze u duže šetnje.

(Veterinarska ambulanta Pula)(Veterinarska ambulanta Pula)

- Gusjenice su većinom u prirodi, no ne moraju biti samo ispod bora. Nije to pravilo. Ima ih svugdje. Teoretski, može ih se pronaći i u gradu, kaže veterinar.

Stoga veterinari apeliraju na vlasnike pasa da svoje ljubimce drže na povodcu te da više obraćaju pažnju što njuškaju dok borave u prirodi, kao i da na ove gusjenice upozore one koji dolaze u Istru s ljubimcima iz drugih krajeva Hrvatske gdje nema borovog prelca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of