ZAGREB

Vendee Globe: Sprint odlučuje pobjednika regate oko svijeta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Deveto izdanje Vendée Globea, najesktremnije regate oko svijeta za samce bez zaustavljanja i vanjske pomoći, bliži se kraju, a pobjednika će odlučiti sprint čak petorice jedriličara.  

Nakon 80 dana na moru u srijedu navečer i četvrtak ujutro očekuje se dolazak čak petorice kormilara konkuriraju za pobjedu, a pobjednik po prvi puta možda neće biti onaj koji prvi uplovi u francusku luku Les Sables d'Olonne. Naime, dvojici od njih bit će oduzeto po nekoliko sati od vremena kojim su prešli cilj zbog bonifikacije jer su sudjelovali u dramatičnom spašavanju Francuza  Kevina Escoffiera, čiji je brod potonuo u južnom dijelu Atlantskog oceana.

Charlie Dalin (Apivia), vodi s malom prednošću ispred Louisa Burtona (Bureau Vallée 2) i Thomasa Rettanta (LinkedOut), dok Nijemac Boris Herrmann (SeaExplorer-Yacht Club de Monaco) i Francuz Yannick Bestaven (Maître Coq IV) imaju bonifikaciju jer su promijenili rutu prilikom spašavanja Escoffiera.

Herrmann ima šest sati bonusa i mogao bi postati prvi ne-Francuz pobjednik regate, dok Bestaven ima čak deset sati i petnaest minuta bonifikacije.

"Ovo je suludo, ovakva drama je se nikad nije dogodila na regati oko svijeta. Ne znamo tko će pobijediti, a također je vrlo vjerojatno da kad prvi prijeđe crtu, još uvijek ne znamo tko će pobijediti", kazao je François Gabart, pobjednik izdanja 2012-2013.

Dalin je bio na čelu flote više od 60 posto utrke. a 36-godišnji skipper iz Normandije imao je ozbiljnu štetu na brodu prije prolaska rta Horn, a i drugoplasirani Burton je imao dosta teškoća, morao se zaustaviti kako bi se popeo na jarbol i popravio štetu, ali je sve nadoknadio u Atlantskom oceanu.

Damien Seguin (Groupe Apicil), koji je na šestom mjestu, postat će prvi jedriličar s invaliditetom koji je završio Vendée Globe, a iza njega je 60-godišnji Jean Le Cam (Yes We Cam!), koji je uspio spasiti Escoffiera iz splavi na uzburkanom moru, no 16 sati i 15 minuta bonifikacije mu neće biti dovoljno da pobijedi.

Trideset i troje jedriličara, među kojima i šest žena, startalo je 8. studenog iz Les Sables d'Olonnea, a dvadeset i petero ih je još uvijek u utrci. Svi oni jedre na jedrilicama izrađene vrhunskom tehnologijom, a neke od njih na trupu imaju postavljena i krila koja stvaraju uzgon te čine plovidbu bržom i stabilnijom, te mogu doseći prosječnu brzinu od oko 30 čvorova (55 km/h). 

Utrku je u dosadašnjih osam izdanja ukupno završilo tek 89 jedriličara.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum