100 MILJA ISTRE

Prijavljeno više od dvije tisuće trkača iz 58 država


U prostorijama Sportske zajednica grada Labina predstavljen je projekt koji je u samo šest godina od praktički ničega došao do utrke za svjetski kup. Riječ je o 100 milja Istre, jednoj od najjačih i najkvalitetnijih utrka u dijelu centralne i južne Europe koja se održava na području cijele Istre od 6. do 8. travnja. Utrka iz godine u godinu privlači sve više zaljubljenika u ovaj sport, pa će se tako ove godine u Istri natjecati gotovo dvije tisuće trkača iz 52 zemlje. Kad se broju trkača pribroje obitelji i pratnja, očekivani broj turista u Istri višestruko će narasti. Kontinuirani rast broja natjecatelja i njihove pratnje potvrda su atraktivnosti i kvalitete utrke koja je od prošle godine punopravni član svjetske elitne skupine utrka Ultra Trail World Toura (UTWT). UTWT je svjetska ligaultratrail utrka, a utrka 100 milja Istre izabrana je između 13 tisuća trail utrka koje se održavaju diljem svijeta.

Alfa i omega utrke Alen Paliska predstavio je i one koji bi ove godine trebali biti najveći favoriti za pobjedu.

- Razvojem discipline trail trčanja nastala je kategorija trkača koji se na svjetskoj razini nazivaju elitnim trkačima. Ulaskom 100 milja Istre na UTWT listu, elitnim trkačima ova je utrka ušla u njihove osobne kalendare, pa je tako već prošle godine na utrci sudjelovao Amerikanac Dylan Bowman i pritom postavio rekord staze od 100 milja od 17 sati i 51 minutu. U kategoriji elitnih trkača skidanje rekorda i osvajanje postolja za ovu godinu najavio je Škot Paul Giblin, kojem će ovo biti drugi pokušaj osvajanja 100 milja Istre, dok će u ženskoj konkurenciji Talijanka Francesca Canepa, neprikosnovena kraljica 100 milja Istre, trčati s ciljem postavljanja osobnog rekorda. Na BLUE stazi, ovogodišnji elitni trkači Carlo Salvetti (Ita) te Marjan Zupančić (slo) već su najavili oštru borbu za prvo mjesto u muškoj konkurenciji, dok će se u ženskoj za postolje boriti Maja Marukić (Hrv) i Angela Waters (NZL).

Facebook live stream

Trail utrke trče se u prirodi po označenim stazama, većinom izvan uređenih površina te uz savladavanje značajnih visinskih razlika. Trail trkači natjecat će se u jednoj od četri izabrane discipline: 100 milja, 110 km, 67 km i 41 km. Na trkače i stazu pazit će više od 350 volontera iz Hrvatske i zemalja gotovo cijele Europe. Staza prolazi prirodnim i povijesnim znamenitostima Istre, od Labina i Lovrana, preko grebena Učke i Ćićarije, sve do cilja u Umagu. Start utrke 100 milja je 6. travnja u 17 sati iz Labina. Utrka na 110 km počinje točno u ponoć u Lovranu. U subotu u 8 sati u Buzetu je start utrke na 67 km, a u 14 sati u Motovunu starta trail utrka na 41 km. Cilj svih utrka je u Umagu. Tradicionalno i ove je godine u program uključena utrka za najmlađe pod imenom Jedna milja Istre. Lista prijavljenih trkača popunjena je u prvih par dana od objave utrke te se time ova utrka pridružila listi rekorda koje 100 milja Istre ove godine bilježi. (Robi FONOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD ČETVRTKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater